Dragoja Zmijanjac, osuđen na šest godina zbog ratnog zločina počinjenog u Prijedoru, pred Sudom BiH negirao je krivicu za napad u junu ove godine na službeno lice u zavodu u kojem izdržava kaznu zatvora.

“Gospodine sudija, nisam kriv”, izjavio je Dragoja Zmijanjac.

Zmijanjac je u sudnicu došao bez advokata, te je naveo da nije ulagao prigovore na optužnicu. Prema njegovim riječima, pročitao je i razumio optužnicu i nije bilo potrebe da se ponovno čita.

Optužnica tereti Zmijanjca da je počinio produženo krivično djelo “napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela”.

Kako se navodi u optužnici, Zmijanjac je nakon korištenja vanzatvorskih pogodnosti, u zatvor došao u alkoholiziranom stanju i nakon što je zatvorski službenik to primijetio i uradio alkotestiranje te mu saopćio da će protiv njega biti podnesena disciplinska prijava, on je prema službeniku uputio prijetnju.

Prema Tužilaštvu BiH, Zmijanjac je zatvorskom službeniku 19. juna 2022. godine, između ostalog, rekao: “Ja sam ovdje zbog ubistva, kad izađem iz zatvora, izvršit ću dva ubistva. Ovo je neki kapric, bit će ubistvo sigurno.”

Druga tačka optužnice tereti Zmijanjca da je 20. juna iste godine ponovno uputio prijetnju službeniku u pisanoj izjavi, u kojoj je napisao: “Kojem ću, otvoreno izjavljujem, doći glave.”

Zmijanjac je u junu 2017. pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora.

On je proglašen krivim što je u julu 1992. godine izveo iz kuće Halila Dedića i vodio ga putem dok mu je držao pušku uperenu u leđa, da bi ga onda ubio. U presudi je navedeno i da je bio svjestan da čini krivično djelo s visokom stopom umišljaja.

Sud BiH je naglasio da nije bilo otežavajućih okolnosti prilikom određivanja visine kazne za počinjeno djelo, te stoga smatra da će izrečena presuda i kazna ispuniti svrhu kažnjavanja.

Početkom septembra 2017. godine Državni sud je bio raspisao potjernicu za Zmijanjcem.

 

Detektor