Početna Zdravlje Zimske namirnice za jačanje imuniteta

Zimske namirnice za jačanje imuniteta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiglo je vrijeme kada nam je veoma važno da se hranimo zdravo i da u svoj organizam unesemo dovoljno vitamina i minerala. Najbolji način za to upravo je konzumacija sezonskih namirnica, koje u svojoj punoj zrelosti obiluju vitaminima.

Bilo bi dobro, da tokom hladnijih dana što više jedete sljedeće namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandarine

Bogata je vitamina C, zbog čega se često koristi tokom sezone prehlada i gripa, a kako ubrzava metabolizam, smatra se i namirnicom koja pozitivno utiče na skidanje kilograma.

Jabuka

Zabilježeno je više od 10 000 sorti jabuke. Snažno djeluje na imuni sistem, a čak 82 odsto nje čini voda. Obiluje vlaknima i zbog toga je odličan saveznik ubrzanog metabolizma.

Narandža

Osim vitaminom C i vodom, narandže su bogate i mineralima: kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Odličan su izbor i za trudnice, jer su zasićene folnom kiselinom.

Nar

Nar je jedna od najboljih namirnica za kojom možete posegnuti u ovom periodu. Osim što povoljno utiče na zdravlje srca i krvotoka, jača imunitet i utiče na naše raspoloženje. Naime, bogat je fitohemikalijama koje podstiču stvaranje seratonina, poznatog kao hormona sreće.

Kupus

Ovo zeljasto povrće, jedno je od mnogima omiljenog zimskog povrća. Sirov ili kiseo, sadrži gotovo 50 odsto organizmu potrebne dnevne doze vitamina C. Ima snažna protiv upalna svojstva, zbog čega se i jede u sezoni prehlada, a neizostavan je u procesu jačanja imunog sistema.

Špinat

Poznat kao jedan od najvećih izvora kalijuma i gvožđa, špinat je pravi kralj zimskih jelovnika. Prepun je vode, zbog čega je dijetetska namirnica koja je poželjni dio svakog obroka.

Cvekla

Cvekla je možda i najzdravija namirnica, od davnina je poznata kao glavni saveznik u liječenju anemije. Naime, pigment betacijanin, koji se nalazi u cvekli pomaže hemoglobinu da transportuje kiseonik do ćelija. Time utiče na povećanje energije, a ako se redovno konzumira pročistiće jetru.

Lepota i zdravlje

cera - Zimske namirnice za jačanje imuniteta