Početna BiH Zgrada postala ruglo Bihaća, a ima milionsku vrijednost

Zgrada postala ruglo Bihaća, a ima milionsku vrijednost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedovršena zgrada u Bihaću, koja je nekada trebalo da bude Dom penzionera, već pune tri decenije zjapi prazna i vremenom je postala ruglo ovog grada, gdje se okupljaju beskućnici i narkomani, a u posljednje vrijeme utočište u njoj pronalaze brojni migranti.

Izgradnju pomenutog objekta zaustavio je protekli rat, a u postratnom periodu pojavili su se problemi imovinskopravne prirode, zbog čega vlasnik zgrade Fond penzijsko invalidskog osiguranja FBiH ne može obaviti uknjiženje u zemljišne knjige.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako bi se ova situacija mogla riješiti do kraja ove godine, čime bi se otvorila mogućnost za konačno rješenje statusa objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada je započela izgradnja, grad je dodijelio zemljište, a poslije rata se ispostavilo kako neko tu ima privatnu parcelu. Vlasnik je potraživao to zemljište, ali je tražio izuzetno visoka novčana sredstva za njegovu prodaju. Sve je to zakočilo moguće prometovanje objekta. Očekujemo da se ova situacija ubrzo okonča i da konačno započne rješavanje statusa zgrade”, kazao je Fazlić.

Vlada USK ranije se izjasnila kako će podržati namjeru Fonda PIO FBiH, koji želi prodati zgradu, što se smatra najboljim rješenjem. Trenutna vrijednost nedovršene zgrade procijenjena je na oko 7,5 miliona maraka, a prilikom izgradnje objekat je zamišljen kao ustanova za zbrinjavanje penzionera koji nisu u stanju da brinu o sebi.

Eventualnom prodajom objekta ostvarila bi se značajna finansijska sredstva koja bi se mogla usmjeriti u rješavanje nagomilanih finansijskih problema pomenutog fonda.

Njegov portparol Tomislav Kvesić kaže kako zgrada spade u imovinu koja je proglašena neperspektivnom i da je namjera da se njenom prodajom ostvari finansijska dobit. Dobri poznavaoci tržišta nekretnina kažu kako je objekat veoma atraktivan i da bi se mogao vrlo lako prodati s obzirom na to da se nalazi u strogom centru grada, u neposrednoj blizini Une, s prekrasnim pogledom na tu rijeku.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila