Početna BiH Žena iz Bihaća zaražena virusom korona slavila rođendan u Minhenu

Žena iz Bihaća zaražena virusom korona slavila rođendan u Minhenu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena iz Bihaća koja je zaražena virusom korona boravila je u Minhenu, gdje je prisustvovala rođendanskom slavlju i njeno zdravstveno stanje zasad je stabilno, potvrdila je epidemiologinja Zerina Mulabdić.

Prema njenim riječima, bilo je više osoba iz Bihaća koje su prisustvovale pomenutom slavlju, a potom su se istim autobusom vratile kući.

“Sva lica koja su prisustvovala ovoj zabavi nalaze se u izolaciji, a pokušavamo otkriti i druge osobe koje su putovale tim autobusom. I one će u karantin”, istakla je Mulabdićeva, dodavši kako još nije obavljeno testiranje ovih lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim riječima, zaražena žena se odmah po povratku iz Njemačke javila u nadležnu zdravstvenu ustanovu i potom je stavljena u kućnu samoizolaciju, tako da nije došlo do širenja zaraze.

Inače, zdravstvene ustanove u Unsko-sanskom kantonu ne posjeduju testove na virus korona, već se od sumnjivih pacijenata uzimaju uzorci krvi i potom šalju na analizu u Sarajevo.

Na području USK do sada je izdato više od 600 rješenja o ograničenom kretanju i samoizolaciji osobama koje su doputovale iz zemalja gdje je žarište virusa korona. Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić ističe da imaju dovoljan broj medicinskog osoblja i opreme, te da su spremni za prijem potencijalno zaraženih virusom korona.

“Cijelo jedno krilo bolnice smo predvidjeli za potrebe smještanja inficiranih pacijenata i ima preko 100 kreveta. Ukoliko krenu prijemi takvih pacijenata, pojačaćemo rad osoblja. Trenutno na raspolaganju imamo pet respiratora, ali smo od Ministarstva zdravstva FBiH zatražili dodatne”, istakao je Havić.

U MUP-u USK kažu kako kontrolišu građane kojima su izdata rješenja o samoizolaciji i da se većina pridržava izdatih preporuka, ali da ima i slučajeva nepridržavanja ovih mjera.

“Takve slučajeve prijavljujemo federalnoj inspekciji, koja potom izriče kazne, a o svemu obavijestimo i Tužilaštvo USK, jer se radi o krivičnom djelu”, kažu u policiji. Službi za poslove sa strancima naređeno je da unutar svih prihvatnih centara u kojima borave migranti odrede izolacione prostorije u koje bi se mogli smjestiti.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila