Početna Svijet Zemlje širom svijeta vape za vozačima

Zemlje širom svijeta vape za vozačima

Plate vozača u evropskim zemljama iznose oko 2.500 hiljade eura u prosjeku, i mogu da idu i do 4.000. Pritom je važno znati da vozači koji dođu u zapadnoevropske zemlje porodično, imaju manji porez na platu.

Samcima se, recimo, od plate koja je 2.300 bruto, odbije 800 eura poreza, a ako imate porodicu taj odbitak je 400 eura, piše Blic.

Njemačka

Plate vozača u Njemačkoj razlikuju se od grada do grada i uslovi su za naše vozače u Evropi ranije bili dosta teži.

– Postojala su mnogo veća ograničenja, koja su predstavljala dugotrajane procese u toku kojih bi morali da traže dodatni posao i koja su oduzimala dosta vremena. Međutim sada su uslovi mnogo lakši. U posljednjih nekoliko godina status vozača u Njemačkoj se dosta promijenio, a plata je s godinama rasla – kaže sagovornik lista.

Uslovi se po zemljama razilkuju, ali ono što je zajedničko jeste da je svuda plata dobra.

Australija

Posao vezan za transport u ovoj zemlji cvjeta više nego ikada. Vjerovali ili ne, ali prosječna plata australijskog kamiondžije može da iznosi čak 70.000 američkih dolara godišnje i ona raste pri međunarodnom transportu. U tom slučaju plata ide i do 100.000 dolara godišnje. To je oko 8.300 dolara mjesečno.

Norveška i Švedska

Vozači kamiona u Norveškoj rade pet dana u sedmici i ne više od 7,5 sati dnevno, a prosječna zarada im je 58.000 dolara godišnje. Prekovremeno mogu dobiti i do 90.000 dolara godišnje, odnosno 7.500 dolara mjesečno.

U Švedskoj zarađuju manje – do 33.000 dolara, a ova zemlja je, inače, domaćin dvije najveće kompanije za proizvodnju kamiona na svijetu. Pošto je oblast transporta dosta dobro razvijena, kamiondžije su tražene i cijenjene.

SAD

Američka privreda u velikoj mjeri zavisi od transporta robe i usluga, pa se tražnja za vozačima kamiona redovno povećava. Očekuje se da će jaka transportna industrija u SAD značajno rasti u narednim godinama, tako da su im definitivno potrebni ovi profesinalci. Prosječna plata kamiondžije u Sjedinjenim Državama je oko 53.000 dolara.

Kanada

I ovdje su vozači kamiona dobro plaćeni. Prosječna godišnja plata kamiondžije iznosi 56.000 dolara za 12 mjeseci, a ako odlučite da budete lokalni kamiondžija za preuzimanje robe i dostavu – možete zaraditi skoro 40.000 dolara. Vaša plata u Kanadi takođe zavisi od iskustva u poslu. Ako postanete kamiondžija na duge relacije, vaš godišnji prihod može dostići čak 100.000 američkih dolara.

Švajcarska

Kao stranac koji radi u Švajcarskoj, možete u prosjeku zaraditi 64.000 dolara. Međutim, u zavisnosti od vašeg iskustva, radnog vremena i tipa vozila, možete imati i do 90.000 dolara godišnje. Imajte u vidu da pređena kilometraža igra ključnu ulogu u određivanju prihoda.

biznisinfo