Početna Prijedorski region Zeljković: Institut obezbijedio hladnjak, oni čuvali vakcine u svom

Zeljković: Institut obezbijedio hladnjak, oni čuvali vakcine u svom

Dom zdravlja Prijedor, nažalost, vakcine protiv virusa korona nije čuvao u hladnjaku koji su im obezbijedili Institut za javno zdravstvo i Vlada RS, već u zamrzivaču koji su obezbijedili kroz svoja sredstva.

Rekao je ovo za “Nezavisne” Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, komentarišući propadanje 1.300 vakcina u Domu zdravlja Prijedor jer je došlo do nestanka struje i prekida hladnog lanca.

“Samim tim nama su potrebne dodatne informacije da vidimo šta se tačno desilo i na koji način”, rekao je Zeljković, dodajući da su zaposleni u domovima zdravlja u RS prošli obuku u vezi s procesom vakcine, koju je Institut organizovao.

“Ophođenje prema hladnom lancu je poznato svim zdravstvenim radnicima koji se bave tom problematikom. U ovom slučaju teško je govoriti zašto je došlo do ovakve situacije, to će prije svega utvrditi Dom zdravlja Prijedor na osnovu izvještaja onih koji su radili na hladnom lancu”, rekao je Zeljković.

Napomenuo je još jednom da od trenutka kada vakcine dođu u zdravstvene ustanove, one predstavljaju odgovornost te zdravstvene ustanove.

“Institut koordiniše način dopremanja i skladištenja vakcina, prisutni smo savjetodavno, ali mora postojati osnovna doza discipline i odgovornosti kada govorimo o ovako osjetljivoj materiji, kao što su vakcine”, poručio je Zeljković, dodajući da u Srpskoj postoji 55 domova zdravlja, te da Institut ne može u svakom trenutku imati nadzor nad stanjem hladnog lanca u svakoj od ovih ustanova.

“Odgovornost za hladni lanac traje 24 časa dnevno i ne prestaje sa završetkom radnog vremena”, zaključio je Zeljković za “Nezavisne”.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila