Početna Turizam “Željeznice” troškove plate precijenile za šest miliona maraka

“Željeznice” troškove plate precijenile za šest miliona maraka

Željeznice Republike Srpske su troškove bruto zarada precijenile za čak šest miliona maraka, a revizija im je zamjerila što je vršilac dužnosti generalnog direktora imenovan bez javnog konkursa.

Osim generalnog direktora i izvršni direktori tog javnog preduzeća su imenovani bez ikakvog konkursa, a i uprava Željeznica RS je kao i ona u “Putevima” ignorisala Zaključak Vlade RS, te nisu bili ažurni u umanjivanju svojih plata za deset odsto kako taj Zaključak predviđa.

Nisu prikazali zalihe od 14,1 milion KM

Kako je navedeno, u bilansu stanja na kraju 2020. godine nije iskazana ispravka vrijednosti zaliha u iznosu od 14,1 milion KM što nije u skladu sa Pravilnikom o sadržini i formi obrazaca finansijskih izvještaja za privredna društva.

“Troškovi bruto zarada su precijenjeni, a troškovi bruto ostalih ličnih rashoda potcijenjeni za šest miliona maraka jer su troškovi bruto ostalih ličnih rashoda evidentirani u okviru troškova bruto zarada što nije u skladu sa pravilnikom o kontnom okviru”, istaknuto je u Izvještaju.

Kako je dalje navedeno, prihodi od prodaje učinaka precijenjeni su, a finansijski rezultat ranijih godina potcijenjen najmanje za iznos od 222.257 KM.

U bilans tokova gotovine za 2020. godinu nisu uključena plaćanja izvršena putem kompenzacije u iznosu od 13 miliona maraka, što nije u skladu sa Pravilnikom o sadržini i formi obrazaca finansijskih izvještaja za privredna društva”, utvrdili su revizori.

Prilikom popisa imovine napravljeni su propusti u smislu da nije postupano u skladu sa Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao „Željeznice Republike Srpske“ (ŽRS) završile su i treći ovogodišnji kvartal u gubitku od 6,3 miliona KM. Iako je taj minus duplo manji nego prošle godine, ovo javno preduzeće i dalje je daleko od pozitivnog rezultata koji je uprava planirala.

capital.ba