Željeznice FBiH ostvarile su u 2022. godini najbolje finansijske rezultate u posljednjih 30 godina. Ukupni prihodi kompanije u 2022. godini iznosili su 127,9 miliona KM, a ukupni rashodi 126,7 miliona KM. Ostvarena neto-dobit iznosi 1,2 miliona KM.

Operativna dobit u 2022. godini iznosila je rekordnih 29,7 miliona KM.

“Neto dobit i operativna dobit koju smo ostvarili u 2022. godini, prije svega je zasluga radnika i dokaz ispravne poslovne politike kompanije. Vratili smo ponos željezničkom radniku i istovremeno odgovorili svim poslovnim zadacima. Zahvalio bih se svim građanima koji koriste naše usluge, kao i poslovnim partnerima i institucijama koje su nam ukazale povjerenje”, riječi su Enisa Džafića, predsjednika Uprave i generalnog direktora Željeznica FBiH.

Povećani prihodi

Džafić pojašnjava da su ključni faktori za povećanje prihoda kompanije bili povećanje prihoda iz robnog saobraćaja, putničkog saobraćaja, pružanja usluga na pruzi i iznajmljivanja lokomotiva i vagona.

U 2022. godini, Željeznice FBiH prevezle su 8.053.533 tona robe, što je za 49.134 tona više nego u 2021. godini, kada je prevezeno 8.004.419 tona robe. U putničkom saobraćaju, Željeznice FBiH su u 2022. godini prevezle 360.456 putnika, što je povećanje od 170.123 putnika u odnosu na 2021. godinu, kada su Željeznice FBiH prevezle 190.333 putnika.

Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH

Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH

Šta je sa željeznicama RS?

IAKO reforma javnog preduzeća “Željeznice RS” traje već duže vrijeme, ona je najavljena i za iduću godinu, a uporedo sa svim tim pospremanjima u Vladi RS otkrivaju da je zbog nagomilanih obaveza sporan opstanak tog preduzeća, ali i da bi uskoro moglo ostati bez lokomotiva.
Naime, u programu ekonomskih reformi za period 2023 – 2025. godine koji je skrojila Vlada, a po hitnom postupku usvojila Narodna skupština RS, niko od nadležnih nije optimističan o pitanju budućnosti javnog preduzeća za željeznički saobraćaj.
– Zbog nagomilanih neizmirenih obaveza “Željeznice” su dovele u pitanje svoj opstanak na tržištu prevoza robe i usluga. Glavne prepreke za rast i razvoj ogledaju se kroz primjetan trend opadanja broja prevezenih putnika i putničkog kilometra, te skroman podatak u poređenju sa željezničkim kompanijama u okruženju – navedeno je u pomenutom dokumentu.Podvukli su da trošak radne snage predstavlja najveći izdatak u strukturi ukupnih troškova ŽRS.- Prosječna starost inventarskog parka vučnih sredstava je 47 godina, a od ukupnog broja lokomotiva samo 37 odsto je u eksploataciji. Zbog starosti lokomotiva, kao i činjenice da od osnivanja preduzeća one nisu nabavljane, ŽRS će u bliskoj budućnosti biti suočene sa problemom nedostatka lokomotiva i potrebom investiranja u nabavku novih – poručili su iz Vlade Srpske. 

Vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS” Željko Radić rekao je da restrukturiranje preduzeća podrazumijeva sihronizovani proces obnavljana željezničke infrastrukture, ali i vučnih sredstava za prevoz putnika i robe.

– Analize koje su rađene pokazuju da su potrebne mjere da bi se povećale brzine kretanja i smanjilo vrijeme putovanja i prevoza robe – rekao je Radić i dodao da su do sada u sklopu restrukturiranja smanjili broj radnika, ali i povećali profitabilnost sa trenutnom radnom snagom.

Sa sadašnjim kapacitetima radne snage, Radić navodi da ostvaruju privrednu aktivnost u oblasti prevoza robe.

– Kada je riječ o prevozu putnika, neophodno je obnoviti željezničku infrastrukturu kako bismo skratili vrijeme putovanja između dva mjesta i samim tim podigli kvalitet te usluge. To nije moguće uraditi sa prevoznim sredstvima koja su stara više decenija – podvukao je Radić i dodao da je i više nego jasno da je potrebno nabaviti nova prevozna sredstva za transport robe i putnika, ali i renovirati radionice.

Radić je naglasio da je u sklopu restrukturiranja “Željeznica RS” u toku konverzija duga u kapital, a sljedeći korak koji bi trebalo da uslijedi i koji je predviđen istim dokumentom je ulaganje 800 miliona KM za obnavljanje željezničke infrastrukture.

– Kratkoročni rok u kojem bi trebalo da bude završeno restrukturiranje je 2025. godina, srednjoročni 2030. godina, a dugoročni za nekih 15 godina – zaključio je Radić.

Gubitak sve veći

U finansijskom izvještaju o poslovanju “Željeznica RS” za devet mjeseci ove godine navedeno je da je to preduzeće ostvarilo neto gubitak od 6,40 miliona KM, što je više nego u istom periodu lani, kada je gubitak bio 6,29 miliona KM.

– “Željeznice” su za devet mjeseci ostvarile prihode od 49,61 milion KM, što je za osam odsto više nego lani, dok su ukupni rashodi teški 56,01 milion, što je takođe povećanje za osam odsto – navedeno je u finansijskom izvještaju. Zaključno sa krajem septembra ŽRS su imale 1.945 radnika, odnosno 91 manje nego u istom periodu prošle godine.

(Glas Srpske)