Početna Zdravlje Želite miran san – povedite računa šta jedete pred spavanje

Želite miran san – povedite računa šta jedete pred spavanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možete da spavate gladni i obavezno morate da jedete prije nego što legnete u krevet? Ova navika ne mora da bude pogubna po vašu vitku figuru ili zdravlje. Ipak, povedite računa o tome šta jedete neposredno prije spavanja kako biste ostali zdravi i vitki.

Prije svega, vodite računa tokom dana da se ne izgladnjujete kako na kraju dana ne biste pojeli preveliku količinu hrane. Održavajte energiju i sitost tokom dana tako što ćete jesti na svaka dva do tri sata (doručak, ručak, večera i dva obroka između njih). Takođe, tokom dana obratite pažnju da vaši obroci sadrže što više vlakana i proteina. Oni produžavaju osjećaj sitosti i održavaju nivo energije u dužem vremenskom periodu. Jedite žitarice od cijelog zrna, mahunarke, lješnike, sjemenke, mliječne proizvode sa niskim procentom masti i druge namirnice koje obiluju bjelančevinama. Ovaj savjet se posebno odnosi na večeru, jer poslije toga ne bi trebalo da jedete uopšte.

Koje namirnice treba da izbjegavate u večernjim satima pogledajte na sljedećim stranama… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamini i minerali su veoma važni za pravilno funkcionisanje organizma, ali je važno da znate kako da ih unesete. Naročito je važan vitamin C, a njegovu apsorpciju podstiče željezo, te je dobro da  se na vašem tanjiru nađu blitva, špinat i slične namirnice koje obiluju željezom.

Pogrešan izbor namirnica za večeru, osim što može da vam poremeti i uspori varenje, može izazvati i poremećaje spavanja. Takođe, morate znati da se i neke zdrave namirnice nikako ne preporučuju u večernjim satima. Za miran san i zdravo tijelo izbjegavajte sljedeće namirnice za večeru…

1. Masna hrana

Masna hrana poput sira, mesnih narezaka, pice, hamburgera ili pomfrita nikako se ne preporučuje u večernjim satima jer je puna soli, podiže krvni pritisak i ometa probavu. Ovakva hrana, takođe, narušava i kvalitet sna.

2. Začinjena hrana 

Kada spavate, varenje hrane se odvija sporije, a vašem organizmu je za varenje previše začinjene hrane potreban dodatni napor što može uzrokovati probleme sa probavom, ali i vašim snom. Takođe, začinjena hrana podiže tjelesnu temperaturu, pa se možete buditi zbog toplote, a neke studije su pokazale i da oni koji jedu začinjenu hranu imaju noćne more.

3. Crveno meso

Neke namirnice, kao što su mlijeko, puter od kikirikija i sir, sadrže zdravu količinu proteina koji podstiču dobar san. One su najbolje u kombinaciji sa hranom koja sadrži visok nivo ugljenih hidrata. Ako se ne jede u kombinaciji sa ugljenim hidratima, crveno meso i druga visokoproteinska hrana može da ometa san. Organizmu je potrebno mnogo vremena da svari proteine, pa nećete lijepo spavati sve dok se varenje ne završi.

4. Žitarice

Žitarice se najčešće jedu za doručak, ali neki ih jedu i za večeru. Ako ih kombinujete sa mlijekom, možete da podstaknete san, međutim, to zavisi i od vrste žitarica koje konzumirate jer su žitarice koje nalazimo na policama prodavnica često pune šećera, što nikako nije dobro za san. Ako ih pojedete, nećete moći da spavate sve dok vam nivo šećera ne opadne. Stoga, ako imate naviku da jedete žitarice u večernjim satima, birajte one sa što manjom količinom šećera.

5. Grickalice i slatkiši

Slane grickalice, kao i slatkiši, sadrže mnogo kalorija koje vaše tijelo ne može da sagori tokom noći, a ako svake večeri unesete više kalorija nego što je vašem organizmu potrebno, lako može doći do stvaranja masnih naslaga, posebno na onim mjestima na vašem tijelu  na kojima ne želite da se to dogodi. Takođe, ove namirnice su prepune soli, masti, ali i šećera, što će ometati vaš san. Pored toga, čokolada, na primjer, sadrži mnogo kofeina koji održava budnost, smanjuje osjećaj umora i ubrzava metabolizam, a to nije nešto što vam je potrebno pred spavanje.

 

6. Paradajz 

Paradajz sadrži snažan antioksidant likopen koji čuva zdravlje srca i nervnog sistema. Ipak, nemojte da ga jedete neposrednoo pred spavanje jer je ova zdrava namirnica čest uzrok gorušice i ostalih tegoba s varenjem.

7. Citrusno voće

Limun, narandže i ostalo citrusno voće su odlični izvori vitamina C, ali stručnjaci savjetujuda ih izbjegavate nakon 17 sati. Naime, kiselina u ovom voću može da prouzrokuje tegobe u želucu i poremećaj sna.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

ASHA prodaja vozila