fbpx

Zdravstvo samo četvrtinu budžeta troši na lijekove i opremu

Javne nabavke u zdravstvu u BiH nisu transparentne, a samo oko 25 odsto potpisanih ugovora odnosilo se na nabavku lijekova, materijala i opreme, odnosno na nabavke od kojih građani imaju neposrednu korist, saopštila je Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT. 

Fondacija za razvoj i demokratiju (FRD), lider ACCOUNT Monitoring tima u sektoru zdravstva, predstavila je danas u Sarajevu rezultate monitoringa procesa nabavki zdravstvene opreme, materijala i lijekova 51 zdravstvene ustanove/institucije.

Riječ je o 12 ministarstava, 37 zavoda i dva fonda iz oblasti zdravstva na entitetskim i kantonalnim nivoima.

Rezultati, između ostalog, pokazuju da čak 22 institucije odnosno ustanove nemaju dostupne podatke o nabavkama te da je tokom  2016. i 2017. godine sklopljeno je 11.967 ugovora, od kojih se svega 3.176 odnosi na nabavku lijekova, medicinskih materijala i opreme.

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora iznosi 217,2 miliona KM, a najveći broj ugovora dobila je Phoenix Pharma –  ukupno 503 ugovora.

„Javne nabavke lijekova, zdravstvene opreme i materijala nisu transparentne, budući da pojedinih zdravstvenih institucija uopšte nema u bazi ugovornih organa, pojedine ne objavljuju sve ugovore koje su dodijelili, a pojedine ne objavljuju ugovore uopšte. Indikativan je i podatak da se samo oko 25 odsto potpisanih ugovora odnosilo na nabavku lijekova, materijala i opreme, odnosno na nabavke od kojih građani imaju neposrednu korist. U RS  smo zabilježili porast od preko 900 odsto u ukupnoj vrijednosti potpisanih okvirnih sporazuma, a od ukupnog broja direktnih sporazuma u BiH, čija je ukupna vrijednost 856.301 KM, najveći broj je dodijeljen u Federaciji BiH – 442.077 KM” – kazala je Stela Vasić iz FRD.

FRD je realizovao aktivnost u okviru programa Antikorupcijska mreža u BiH- ACCOUNT, u saradnji sa Srpskim omladinskim savezom iz Brčkog.

(Capital)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila