fbpx

Zbog sve obilnije kiše građani strahuju od novih klizišta

Stanovnici zeničkog naselja Babino već godinama vode bitku sa istim problemima. Preko 3000 vozila svakodnevno saobraća po skoro neiskoristivom lokalnom putu, a da bi problem bio veći, svako malo se aktivira i klizište, neposredno iznad kuća u kojima mještani žive. Apeluju, protestuju, mole nadležne da riješe krizno stanje, ali tu je tek početak novog problema. Ko je nadležan, Grad Zenica ili Zeničko-dobojski kanton?

Zbog intenzivnih padavina posljednja dva dana, građani Tuzlanskog kantona strahuju od klizišta koja već dugi niz godina ugrožavaju porodične kuće, ali i poslovne objekte.

Lokalne rijeke zbog izlijevanja već su poplavile poljoprivredna zemljišta na području opštine Srebrenik, a u Lukavcu je jedan od lokalnih mostova usljed izlijevanja rijeke oštećen.

U Tuzlanskom kantonu je proglašeno vanredno stanje od Opštinskog štaba civilne zaštite Opštine Lukavac, posebno zbog činjenice da se i narednih dana najavljuju padavine.

U porastu su brojni vodostaji, posebno na rijeci Spreči, naveli su iz Kantonalne uprave civilne zaštite TK.

Na području opštine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta. Svi lokalni vodotoci su u porastu. Nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata, navodi se u izvještaju civilne zaštite.

(Srpskainfo)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila