Početna Crna hronika Zbog ratnih zločina podignuta optužnica protiv Ranka Babića, Bratislava Bilbije i Đure...

Zbog ratnih zločina podignuta optužnica protiv Ranka Babića, Bratislava Bilbije i Đure Adamovića iz Prijedora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za zločin počinjen nad civilima u mjestu Ljeskare, u ljeto 1992. godine

Optužnica je podignuta protiv Ranka Babića rođenog 1952. godine u Prijedoru, Bratislava Bilbije rođenog 1963. godine u Prijedoru i Đure Adamovića rođenog 1951. godine u Prijedoru.

“Optuženi se terete, da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi u mjesecu augustu 1992. godine, došli u mjesto Ljeskare, zaseok Bukvik, gdje su se nalazili civili bošnjačke nacionalnosti, te su odvojili više muškaraca, među kojima i malodobne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon toga sudjelovali su u mučenju, zlostavljanju i ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvije žrtve ubijene u navedenom mjestu, a trojica civila odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag”, piše u saopćenju za javnost Tužilaštva BiH.

Optuženi Babić, kao oficir i najstariji po činu, tereti se da je sudjelovao u počinjenju zločina, te da nije poduzeo mjere, kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

cera - Zbog ratnih zločina podignuta optužnica protiv Ranka Babića, Bratislava Bilbije i Đure Adamovića iz Prijedora