Početna Biznis Zbog povećanja cijena struje i preko 100% trgovci i ugostitelji u RS...

Zbog povećanja cijena struje i preko 100% trgovci i ugostitelji u RS traže hitan sastanak

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva ne prihvataju ponuđeno povećanje cijene električne energije i diskriminatorski odnos prema sektoru usluga, u odnosu na ostale grane privrede, jedan je od zaključaka današnje sjednice privrednih društava iz Udruženja trgovine i Udruženja turizma i ugostiteljstva, koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske.

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva, kako je zaključeno, podržavaju Privrednu komoru Republike Spske kao jedinu ovlaštenu instituciju u pregovorima sa Vladom Republike Srpske i Elektroprivredom Republike Srpske oko definisanja uslova o potpunom snabdjevanju električnom energijom.

Od Elektroprivrede Republike Srpske zahtjevaju da hitno preispitaju donesene odluke i da se cijena električne energije za potrošače iz kategorije trgovine i ugostiteljstva koriguje na iznos od 45 eura po megavat času, a od Vlade Republike Srpske, kao vlasnika Elektroprivrede Republike Srpske, očekuju da hitno organizuje sastanak u cilju rješavanjua nastalih problema, kako bi se postigao dogovor između snabdjevača i korisnika iz sektora trgovine i hotelijerstva, te izvršile nužne korekcije predloženih cijena električne energije.

Kako ističu, dostavljeni ugovori o potpunom snabdjevanju električnom energijom subjektima iz navedenih privrednih grana predviđaju povećanje cijene električne energije koje ide i preko 100%, što u ionako složenim ekonomskim uslovima, dodatno i ozbiljno ugrožava njihovo dalje poslovanje.

“Predloženim povećanjem direktno se ugrožava i ispunjavanje svih drugih obaveza, sa velikom izvjesnošću potpunog i trajnog prekida poslovanja za mnoge subjekte, što ima dalekosežne posljedice po društvo u cjelini. Ovakve nagle promjene cijena na više iznose potpuno su neprihvatljive i sa aspekta planiranja poslova i plasmana proizvoda i usluga za narednu godinu, koju je većina subjekata završila, odnosno većina subjekata je već dogovorila poslovnu saradnju sa partnerima za narednu godinu na bazi projekcija koje su bile moguće u momentu pregovaranja i dogovaranja sa poslovnim partnerima, a te projekcije nikako nisu obuhvatale ogromno povećanje troškova po osnovu povećanja cijene električne energije za preko 100%”, naveli su nakon sastanka.

Podsjetimo kako je odlučeno na prošlosedmičnom sastanku predstavnika poslodavaca, vlasti i Elekroprivrede RS nova viša cijena struje za industrijska preduzeća biće 53 eura po megavat času umjesto sadašnjih 38 eura. 

U trgovinama, uslužnim djelatnostima, saobraćaju, rudastvu… nove cijene će se kretati od 50 do 87 eura po megavat-času, pa će trgovci ubuduće plaćati struju po cijeni od 67 evra po megavat času, što je više za 90 odsto u odnosu na cijenu koju sada plaćaju!

I dok se svi pitaju  kako će se sve to odrziti na privredu, a potom i cijene njihovih roba i usluga iz Elektroprivrede RS poručuju da će cijena struje za privredu uprkos poskupljenju i dalje biti najniža u regionu, te da će i ubuduće biti i do pet puta niža za potrošače iz ove kategorije u odnosu na berzanske cijene.

A razloga za poskupljenje struje nema.

A zašto, objasnio je ekonomista Damir Miljević u intervju za BUKU
Prvo je pojasnio razloge zbog kojih je došlo do rasta cijena na evropskom tržišt

Jedan je što vjetra u Zapadnoj Evropi nikada nije bilo manje u zadnjih 50 godina, a 12 posto proizvodnje električne energije  u EU je iz vjetra.

Drugi faktor je što je cijena emisija CO2 u EU porasla sa 30 na 62 eura, što je opet uticalo na rast cijena električne energije koja se proizvodi iz uglja, koji čini oko 18 posto proizvodnje u EU, i puno važnije iz plina, koji čini 25 posto ukupne proizvodnje električne energije u EU.

Treći faktor je manje snabdijevanje plinom EU zbog manje isporuke iz Rusije i rekonstrukcija plinovoda koji ide od Norveške, koja je pored Rusije jedan od glavnih snabdjevača plinom Evropske unije.

Međutim, obzirom da BiH nema proizvodnju plina, da na električnu energiju dobijenu iz uglja ne plaćamo taksu na CO2, te da imamo par vjetroelektrana  koje učestvuju sa manje od dva posto u ukupnoj proizvodnji električne energije, nema ni jednog osnova, kaže Miljević, da u BiH poskupi električna energija za domaću potrošnju: “Moje mišljenje je da u Republici Srpskoj nema nekog ozbiljnog osnova da dođe do povećanja cijena električne energije, ni za građane, ni za privredu. RS izvozi jako puno električne energije i elektroprivrede će ostvariti debele pluseve ove godine, za razliku od svih prethodnih godina. U Federaciji BiH će se vjerovatno desiti da će se sa velikim kupcima naći neka mjera poskupljenja, ali isto tako smatram da  građani i tzv. mala privreda ne bi trebali da dožive nikakvo poskupljenje električne energije. Što se tiče ostalih vrsta energije, nafte i plina, tu se ništa ne može prognozirati, nemamo Robne rezerve i zalihe, tako da smo izloženi na milost i nemilost svjetskog tržišta“.

buka