Početna Prijedorski region ZBOG PANDEMIJE NA URIJAMA OTVORENA IZDVOJENA AMBULANTA

ZBOG PANDEMIJE NA URIJAMA OTVORENA IZDVOJENA AMBULANTA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom zdravlja Prijedor otvorio je izdvojenu ambulantu pored objekta Mjesne zajednice Prijedor 2 na Urijama za pregled i tretman pacijenata koji imaju sumnju na virus korona ili su bili u kontaktu sa zaraženim licima. Ova ambulanta takođe je na raspolaganju pacijentima koji su u kućnoj izolaciji, kao i za građane sa izraženim akutnim respiratornim infekcijama, te stomačnim tegobama praćenim visokom temperaturom.

Ambulanta u kojoj se poštuju sve preporučene procedure, ima prostorne kapacitete i ispunjava sve uslove za sadašnju namjenu, kao i laboratorijsku dijagnostiku. Za sve preglede pacijenti se mogu telefonskim putem javiti svom timu porodične medicine, kako nalaže i uobičajena procedura ili direktno u izdvojenu ambulantu. Zdravstveni radnici ove ambulate vrše zdravstveni nadzor svih pacijenata koji se nalaze u kućnoj izolaciji.

– Direktno komuniciraju sa njima dva puta dnevno, dobijaju informacije o njihovom zdravstvenom stanju i o tome sačinjavaju izvještaj koji prosleđuju HES-u. Na taj način imaju kompletan uvid u zdravstveno stanje pacijenata koji se nalaze u kućnoj izolaciji. Bilo koje pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja je razlog za pregled, potrebnim dodatnim dijagnostičkim i terapijskim postupcima ili za upućivanje na bolničko liječenje. U ambulanti je rad organizovan tako da ne postoji mogućnost ukrštanja različitih kategorija pacijenata – pojasnila je Slavica Popović, direktor Doma zdravlja Prijedor i dodala da je u toku adaptacija izdvojene ambulante i za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popovićeva dodaje da je ambulanta oralne hirurgije ugašena iz razloga zato što prethodni menadžment nije uspio ugovoriti sredstva sa Fondom za rad ove ambulante. U narednom periodu plan je da se ovaj vid zdravstvene zaštite vrati na primarni nivo, jer prijedorski Dom zdravlja ispunjava sve uslove za rad oralne hirurgije. Tako je u i Brezičanima nedavno sa radom počela stomatološka ambulanta.

– Takođe, u navedenom periodu i specijalista pneumoftiziologije je sporazumno sa prethodnim menadžmentom raskinuo ugovor, koji je ujedino i porodični ljekar. Ali je vraćen na posao. Pokazalo se, naročito sad u vrijeme pandemije, da je neophodan ovaj specijalista. Mi nemamo specijaliste radiologije u stalnom radnom odnosu, pa su te usluge pružali specijalisti iz bolnice, tako da npr. rendgenske snimke pluća pacijenti nisu mogli dobiti u toku dana, ali sada je drugačije. Specijalista pneumoftiziologije očitava snimke, pregleda pacijente i na usluzi je što se tiče konsultacija sa ljekarima iz ostalih službi Doma zdravlja – rekla je ona.

Popovićeva naglašava da otvaranje izdvojene ambulante znači omogućavanje svim službama Doma zdravlja da funkcionišu u cijelosti, te vraćanje na ustaljeni režim rada, u cilju zdravstvene zaštite svih građana.

kozarski.com