Početna BiH Zbog Nešićevih loših odluka ,,Niskogradnja Marjanović” tuži „Puteve RS“ za 2,6 miliona...

Zbog Nešićevih loših odluka ,,Niskogradnja Marjanović” tuži „Puteve RS“ za 2,6 miliona KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedorska „Niskogradnja Marjanović“ tužila je „Puteve Republike Srpske“ za izgubljenu dobit od 2,6 miliona KM jer im i pored najniže cijene i nekoliko odluka Kancelarije za razmatranje žalbi BiH nije dodijeljen posao održavanja puteva, saznaje portal CAPITAL.

„Niskogradnja Marjanović“ duže vrijeme pokušava da ospori milionski ugovor „Puteva“ sa „Prijedroputevima“ i „Kozaraputevima“ za održavanje puteva.

Iako je posljednjom odlukom Kancelarija za razmatranje žalbi BiH naložila „Putevima“ da ponovo izaberu najpovoljnijeg ponuđača za milionski težak posao održavanja puteva u Oblasti 1, „Putevi“ to nisu ispoštovali, a „Niskogradnja Marjanović“ je najavila da će podnijeti tužbu protiv ovog javnog preduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik i direktor „Niskogradnje Marjanović“ Goran Marjanović danas je za CAPITAL potvrdio da je tužbu Okružnom privrednom sudu podnio ove sedmice.

„Podnio sam prije dva – tri dana tužbu zbog štete koju su mi nanijeli jer mojoj fimi nisu dodijelili posao održavanja puteva. Pored svih presuda i odluka Kancelarije za žalbe, „Putevi“ ne žele da nam dodijele taj posao i zbog toga sam morao da se obratim sudu“, kazao je Marjanović.

Dodao je da će pored ove tužbe istrajati i na postupku koji se vodi kod Kancelarije za razmatranje žalbi BiH kako bi se tender vratio na početak i izabrao povoljniji ponuđač, a to je u ovom slučaju bila njegova firma.

O spornom tenderu CAPITAL je u više navrata pisao, a ove sedmice smo objavili da su „Putevi“ ponovo su odbili nalog Kancelarije za žalbe BiH da raskinu milionski ugovor za održavanje puteva sa „Prijedorputevima“ i „Kozaraputevima“, zbog čega je „Niskogradnja Marjanović“ podnijela novu žalbu.

Radi se o ugovoru vrijednom 22,2 miliona KM bez PDV-a za četvorogodišnje održavanje puteva u oblasti 1, koji su „Putevi RS“ prošle godine tek iz trećeg pokušaja dodijelili firmama „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“. Na tu odluku se žalila „Niskogradnja Marjanović“, koja je dostavila 12 miliona KM nižu ponudu, ali nije izabrana.

Uslijedile su brojne žalbe i tužbe, a Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je prošlog mjeseca donijela odluku kojom nalaže „Putevima“ da u roku od 15 dana ispoštuju njeno rješenje i ponovo izaberu najpovoljnijeg ponuđača za ovaj posao.

Međutim, „Putevi“ su donijeli odluku o nesprovođenju postupka javne nabavke navodeći da se on neće ponovo sprovoditi, jer je okončan zaključivanjem okvirnog sporazuma sa grupom ponuđača „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“, 8. maja prošle godine.

U obrazloženju takve odluke „Putevi“ su naveli da je Zakonom o javnim nabavkama propisano da se postupak javne nabavke može okončati zaključenjem ugovora o javnoj nabavci ili okvirnog sporazuma i poništenjem postupka javne nabavke, te da je, s obzirom na to da su oni zaključili okvirni sporazum u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, prestala primjena tog zakona.

Sporni tender je raspisan još 2016. godine, ali je izbor za najpovoljnijeg ponuđača potrajao zbog brojnih žalbi „Niskogradnje Marjanović“.

Oblast 1 obuhvata puteve na području Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Dubice, Krupe na Uni, Banjaluke i Gradiške u dužini od 505 kilometara.

(Capital)

ASHA prodaja vozila