Početna BiH Zbog migranata spremni da se odsele iz grada

Zbog migranata spremni da se odsele iz grada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca usvojilo je rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju u toj opštini, u protivnom, uslijediće blokada magistralnog puta prema Bihaću, a spremni su i na radikalnije mjere.

Jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice Opštinskog vijeća, održane u subotu, odnosila se na donošenje rezolucije u vezi sa prijedlogom viših organa vlasti da se migranti smjeste na lokaciju Medeno polje u Bosanskom Petrovcu, koje je vlasništvo privrednika Halila Bajramovića.

Načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić, koji je i bio inicijator te sjednice, poručio je da su protiv toga da migranti budu smješteni u ovoj opštini, ocijenivši da bi taj potez bio izuzetno otežavajući za cijelu lokalnu zajednicu.

– Ovo je ruralna sredina opterećena mnogim problemima, a migrantska kriza bi nas samo dodatno opteretila. To bi nas u stvari dovelo u kolaps i ne bismo mogli normalno funkcionisati – istakao je Prošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, Bosanski Petrovac ima oko 4.500 stanovnika i neodrživo je da u tu opštinu sada dođe oko 5.000 migranata.

– Nadam se da će i u Savjetu ministara BiH imati razumijevanja za ovaj problem. Ukoliko ne budu, bićemo prinuđeni da primijenimo i druge radikalne mjere – objašnjava Prošić.

Neke od tih radikalnih mjera biće, kako objašnjava Prošić, blokada magistralnog puta, a u krajnjem slučaju spremni su i da napuste svoj grad i upute se u pravcu EU.

– Krenućemo i u izbjegličku kolonu. Jednostavno, branićemo se ukoliko bude potrebno na sve načine protiv takvog rješavanja migrantske krize, koje se definitivno kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumskim normama – naglasio je Prošić.

Vijećnik SNSD-a u Opštinskom vijeću Svetko Dukić rekao je da problem migranata nadležni u BiH treba da riješe na drugi način, a ne da ih dovedu u to mjesto.

– Kao građanin trudiću se na sve načine da ovaj prijedlog ne prođe. Ne može jedna najnerazvijenija mjesna zajednica u BiH, gdje živi srpski narod, da rješava problem migranata – poručio je Dukić, koji je i predsjednik Mjesne zajednice Kolunić, kojoj pripada selo Medeno Polje.

Dukić kaže da su protestnom šetnjom već dali do znanja da neće dopustiti da migranti budu smješteni u Medeno Polje.

U znak protesta zbog ideje Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno Polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac su polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Bihać u subotu obustavili saobraćaj. Oni su svim učesnicima saobraćaja tada podijelili usvojenu rezoluciju.

Sukobi u Bihaću

U blizini stadiona u Bihaću u noći između subote i nedjelje došlo je do sukoba među migrantima i tom prilikom je jedno lice povrijeđeno. U toj tuči su, prema nezvaničnim informacijama, korišćene sjekire i letve, a veći incident je spriječen zahvaljujući intervenciji mještana.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da se oko 22 časa u subotu desio incident u naselju Luke, u kojem je jedno lice zadobilo lakše povrede i prebačeno u bolnicu, ali da nije poznato ko je napadač. Više migranata sukobilo se navodno i oko 17 časova u subotu kod bihaćke bolnice, a policajci su pronašli jednu osobu sa teškim povredama.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila