Početna Svijet Zbog lokdauna na ulicama u Austriji vlada bijes

Zbog lokdauna na ulicama u Austriji vlada bijes

Ako je odluka o uvođenju mera zbog koronavirusa zasnovana na preporukama koje sadrže elemente nauke i struke, onda je ona etički opravdana, tvrdi Magić.

Ukoliko nije onda se postavlja pitanje etičnosti takve odluke, kaže za RTS predsednik Nacionalnog komiteta za bioetiku Uneskove komisije u Srbiji Zvonko Magić.

Za kršenje “lokdauna” u Austriji predviđena kazna je od 500 do 1.450 evra. Mere su u Austriji izazvale proteste onih koji smatraju da su im osnovna prava ugrožena.

Dr Zvonko Magić kaže da građani Austrije imaju pravo da protestuju na ulicama, iako on smatra da su uvedene mere opravdane.

“Imajući u vidu da kada se donose mere u vanrednoj situaciji, kao situacija sa kovidom koja traje godinu, dve dana, kod nas i u celom svetu, moraju da se poštuju osnovna prava, zakon ne sme da se krši, moraju da se poštuju demokratska prava, etički prinicipi”, kaže Magić.

Dodaje da političari donose odluke, ali na osnovu preporuka onih koji se bave tom problematikom.

“Ukoliko je odluka zasnovana na preporukama koje sadrže u sebi elemente nauke i struke, onda je ona etički opravdana, a ukoliko nije onda se postavlja pitanje etičnosti takve odluke”, ističe Magić.