Početna BiH Zbog bruceloze popunjeni bolnički kreveti

Zbog bruceloze popunjeni bolnički kreveti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eutanazija 123 oboljele ovce, pet koza, jednog psa i jedne krave te ukop životinja koje su oboljele od bruceloze, obavljeni su na području opštine Kiseljaka, kazao je danas Nijaz Bunjo, vođa Civilne zaštite opštine Kiseljak.

“Uz prisustvo veterinarskog inspektora, našeg veterinara iz općine i Civilne zaštite izvršena je eutanazija”, kazao je Bunjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da je bruceloza otkrivena samo tamo gdje su uzeli uzorke krvi.

“Veliki broj vlasnika ovaca, koza i drugih životinja, pristupio je naknadnom uzorkovanju. Bolest je prenesena i na ljude. Imamo mnogo oboljelih i na nivou kantona, prema nezvaničnim podacima, njih 40”, istakao je Bunjo.

Prema njegovim riječima, u opštini Kiseljak je i dalje na snazi stanje prirodne nesreće. Bruceloza je zahvatila više područja u FBiH.

U Kantonalnoj bolnici Zenica za federalne medije kazali su da još od marta imaju pacijente s brucelozom, a trenutno je smješteno blizu 30 zaraženih, te su svi smještajni kapaciteti u bolnici Zenica popunjeni.

“Bruceloza je stalni problem, koji nije u startu riješen, a lično imam osjećaj da nikog nije briga za to. U Kiseljaku se poduzimaju drastične mjere, to nije fer prema stočarima, ali nemamo drugih dugoročnih mjera”, kazao je za Klix Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti.

On je dodao da se u Kantonalnoj bolnici Zenica od bruceloze liječe i pacijenti iz Srednjobosanskog, Sarajevskog i drugih kantona.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je da godinama apeluju da nadležni obilježe, vakcinišu i prebroje stoku, ali da veterinari, koji su dobro plaćeni za svoj posao, to ne rade.

“Mi imamo problem i sa granicama, jer nam se uvozi stoka koja nije provjerena. Država treba da naredi veterinarima da prebroje stoku, eutanaziraju bolesna grla i da se na granicama postave bolje kontrole, čime bi se spriječio šverc stoke čamcima”, dodao je Bićo.

Kada je u pitanju RS, situaciju je pod kontrolom, kako kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske.

(Nezavisne)

cera - Zbog bruceloze popunjeni bolnički kreveti