Policijski službenici Policijske uprave Prijedor u periodu od 05. do 08. maja 2022. godine realizovali su regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Tokom trajanja akcije kontrolisano je 876 učesnika u saobraćaju, a zbog počinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja sankcionisano je 165 učesnika.

Iz saobraćaja je isključen 101 vozač, od kojih je 98 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, jedan vozač zbog utvrđenog prisustva opojnih droga u organizmu i dva vozača zbog odbijanja droga testa.

Lišenjem slobode zadržana su 22 vozača zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kg i jedan vozač kod kojeg je utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu.

Tokom akcije sankcionisan je i jedan pješak zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola. Od višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja iz oblasti bebjednosti saobraćaja oduzeta su dva vozila. Vozilo marke „Golf“ oduzeto je od J.S. iz Novog Grada nakon što je utvrđeno da upravlja vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola deponovana, dok je od lica D.R. iz Prijedora oduzeto vozilo „Land Rover“ nakon što je zaustavljanjem i kontrolom utvrđeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.
Provjerom kroz Registar novčanih kazni utvrđeno je da D.R. po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje preko 3.400,00 KM.
Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno na vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja i da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci.