Početna BiH Zbog 5G mreže u Hrvatskoj BiH mora ugasiti 171 analogni televizijski odašiljač

Zbog 5G mreže u Hrvatskoj BiH mora ugasiti 171 analogni televizijski odašiljač

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) je, po zahtjevu Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), započela s gašenjem 171 analognog odašiljača TV postaja u BiH, budući da ometaju uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj.
“Tim zahtjevom (HAKOM-a) traži se otklanjanje smetnji koje dolaze s teritorija BiH i koje ometaju uvođenje 5G mreže na konkretnim frekvencijskim resursima u Hrvatskoj”, navodi se u saopćenju.

Pojašnjava se da je BiH bila obavezna preći na digitalno emitiranjeu skaldu sa standardima koje je utvrdila Međunarodna unija za telekomunikacije.

“BiH nije na vrijeme završila prelazak na digitalno TV emitiranje”
“Gašenje analognih predajnika tokom kalendarske 2021. godine na ovakav ubrzan način posljedica je činjenice da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prijelaza na digitalno TV emitiranje, kao svoju preuzetu i ratificiranu međunarodnu obvezu”, naveli su iz RAK-a.

Bosna i Hercegovina godinama kasni s prijelazom na digitalni RTV signal, a tokom ove godine hrvatski regulator HAKOM zatražio je od RAK-a da onemogući nastavak emitiranja analognim signalom, saopćili su iz bosanskohercegovačkog regulatora.

O postupku gašenja odašiljača ta agencija već je izvijestila tri javna RTV servisa i komercijalne TV postaje. Pojasnila je da se radi o gašenju 171 analognog televizijskog odašiljača koje koristi 26 javnih i komercijalnih TV postaja u BiH, prenijela je agencija Hina.

ASHA prodaja vozila