Početna BiH Završeni protesti u Banjoj Luci: Davor Dragičević pozvao građane da se i...

Završeni protesti u Banjoj Luci: Davor Dragičević pozvao građane da se i sutra okupe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti grupe “Pravda za Davida” održali su protest u centru Banje Luke nakon što je Davor Dragičević, otac smrtno stradalog Davida, proveo noć u pritvoru. Okupljeni su se kretali stopama kojim je David kročio prije nego što je skončao u rijeci Crkvenoj. Hronologiju dešavanja sa protesta možete čitati u nastavku.

19:27 – Završeni protesti u Banjoj Luci. Davor Dragičević se zahvalio svima koji su prisustvovali, kazavši da bi volio da je ovo njegov sin mogao da vidi.

19:05 – Banjalučani se polako počinju razilaziti. Davor ih je još jednom pozvao da sutra u 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:03 – Suzana Radanović, majka stradalog Davida, poručila je predstavnicima vlasti u RS-u da aktivistima grupe ništa ne mogu.

“Jači smo od njih i pametniji. Neka stoje na Trgu svako veče, mi ćemo da šetamo”, kazala je Radanović.

18:50 – Davor Dragičević rekao je prisutnim da je njegov sin zaslužio svako njihovo oko večeras, zahvalio se u njegovo ime i pozvao građane da se mirno raziđu do novog okupljanja sutra u 18 sati na Trgu Krajine.

18:49 – Aktivisti se okupljaju na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

18:48 – Najmanje tri grupe pokušavaju da dođu na Trg Krajine iz tri različita pravca. Veliki broj građana krenuo je Gospodskom ulicom prema Gradskoj skupštini.

18:43 – Masa je skandirala “ubice” i “pravda za Davida”.

18:41 – Kako javlja reporter portala Klix.ba, policija je blokirala prilaz Trgu Krajine.

18:36 – Pripadnici specijalne jedinice MUP-a RS pokušali su zaustaviti aktiviste, ali su oni odlučili da idu drugim putem.

18:35 – Policija u centru Banje Luke počela je praviti kordon i upitno je da li će dozvoliti vraćanje aktivista grupe “Pravda za Davida” na Trg Krajine.

18:30 – Aktivisti krenuli ponovo prema Trgu Krajine.

18:25 – Davor Dragičević, otac smrtno stradalog Davida, predvodi protest građana Banje Luke i to stopama kojim je njegov sin kročio prije nego što je skončao u rijeci Crkvenoj. Davor je legao na mjesto gdje je policija pronašla tijelo njegovog sina.

18:15 – Davor i grupa građana prošli su pored Metalske škole, iza koje je prebijen David Dragičević u noći sa 17. na 18. marta i kreću se prema kanalizaciji Crkvena, gdje je pronađeno tijelo ubijenog mladića i nađeno 24. marta.

18:10 – Na Trgu Krajine se, kako javlja reporter portala Klix.ba, nalaze pripadnici Policijske uprave Banja Luka, dok su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS u stanju pripravnosti.

18:05 – Davor Dragičević, otac smrtno stradalog Davida, najavio da će okupljene odvesti stazom kojom je David prošao u kobnoj noći.

18:04 – Među građanima se naziru transparenti sa natpisom Davidovo srce, a okupljeni uzvikuju “ubice”.

18:03 – Na proteste su došli i lideri Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, Vukota Govedarica i Borislav Borenović.

Masovni protest je u Banjoj Luci najavljen nakon jučerašnjeg hapšenja roditelja stradalog Davida Dragičevića, pojedinih opozicionih političara i banjalučkih novinara.

Davor Dragičević se prije protesta zahvalio svim medijima koji su prenosili jučerašnji protest te tako poslali istinu o njegovoj borbi za istinu.

“Uhapsili su me jučer prvi put. I Suzanu. Djeca su bila zaključana u kući. To je odraz institucija prema meni. Želim sretan Božić ljudima koji slave, ali i ljudima u EU, ljudima koji hrane ubice i saučesnike ubistva mog djeteta”, kazao je Dragičević.

Bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo je prije protesta pozvao na miran i dostajanstven skup u 18 sati, da bi građani ponovo vratili pripadajuća demokratska i ljudska prava.

“Vladavina prava umjesto terora i represije Lukačeve policijske hunte. Pravda, istina i kazne za ubice i one koje ih štite kao pomagači i jataci”, ciljevi su Adama Šukala istaknuti na Facebooku.