Početna BiH Završeni protesti ispred OHR-a: Novi najavljeni za sutra od 13 sati

Završeni protesti ispred OHR-a: Novi najavljeni za sutra od 13 sati

Protesti ispred zgrade OHR-a nastavljeni su jutros nešto iza 9 sati.

Kako javljaju reporteri sa lica mjesta, protesti su počeli sa zvižducima.

Azra Zornić, jedna od organizatorki, dočekana je aplauzom.

Samo kada pravo i pravda budu temelj, možemo očekivati slobodnu BiH, poručili su sa protesta. Oko Izbornog zakona može biti pregovora, ali oko BiH nema pregovora, još jedna je od poruka sa skupa.

Šmitu poručuju da neće odustati, te kažu da pomogne BiH da prevaziđe podjele na način kako je to uspjela Njemačka.

– Visoki predstavnice pomozite da nam da vratimo pravdu u pravosudne institucije. Pretpostavljamo da ste imali priliku čuti snimak “Visoka korupcija”, to znači da među nama postoje oni koji su jednakiji. Pomozite nam da skinemo korumpirane tužioce, korumpirane sudije. Mi sada nažalost nemamo pravo na pravdu – poručeno je.

Jedan od prisutnih na protestima je bio i Ajnur, veteran policije:

– Mi nismo u situaciji da molimo, da tražimo pomoć od visokog predstavnika, mi smo u situaciji u vremenu pred agresiju BiH, kada specijalnim ratom žele da nam raskomadali državu. Zato zahtijevamo, a ne molimo da radite po zakonu – rekao je i poručio kako građani traže da se sa političke scene sklone oni negiraju genocid.

Rekao je kako se namješta Izborni zakon kako bi član Predsjedništva uvijek bio HDZ.

– Došli ste praviti Izborni zakon po Vučićevim rečenicama da jedan vrijedi ko sto drugih, dodao je – kazao je Ajnur i rekao da neće moći.

Građani su poslali odlučne poruke sa skupa, a jedna od najvažnijih je nema podjele BiH.

Udruženje RESTART najavilo sutra proteste, od 13 do 15 sati. Također, sutrašnjim protestima će se pridružiti dva autobusa iz Tuzle, grupa “Velika djeca”.