Početna Vijesti Završeni pregovori o raspoređivanju pripadnika Frontexa uz granicu s Hrvatskom

Završeni pregovori o raspoređivanju pripadnika Frontexa uz granicu s Hrvatskom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori s Bosnom i Hercegovinom o angažmanu Evropske granične i obalske straže (ECBGA) uz granicu s Hrvatskom su završeni. Ali, sporazum o tome trebalo bi da potpišu obe strane, prije nego što naši timovi stupe na dužnost na granici s Hrvatskom, izjavio je komesar Evropske komisije za unutrašnje poslove, migracije i državljanstvo Dimitris Avramopulos.

Pripadnici ECBGA, poznatije kao Frontex, angažovani su u većini balkanskih država.

Poslaničko pitanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje 23 poslanika Evropskog parlamenta, koji su upozorili na “dramatičnu situaciju u BiH”, Avramopulos je istakao da je Unija “hitno odgovorila na zahtjev BiH za podršku u rješavanju situacije s migrantima”.

– Od juna 2018. godine Evropska komisija osigurala je dva miliona evra u humanitarnoj pomoći, kako bi se riješile hitne potrebe migranata, tražilaca azila i izbjeglica… U avgustu smo odobrili još 7,2 miliona evra kako bi se povećali kapaciteti identifikacije, registracije i zaštite izbjeglica, tražilaca azila i migranata, osigurali adekvatni uslovi njihovog stanovanja i osnovne usluge tokom zimskog perioda. Takođe, odvojen je i dio od ovog novca za podrški Graničnoj policiji BiH – naveo je evropski komesar.

Avramopulos je naglasio i da je od vlasti BiH traženo da “urgentno identifikuju i slože se o tome šta su adekvatne lokacije za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona”. Naveo je da je dio migranata s djecom smješten u nekadašnjem hotelu „Sedra“ kod Cazina, te da se opremaju još neki objekti za njihov smještaj, piše Avaz.ba.

Šef Međunarodne organizacije za migracije Piter van der Overart (Peter Van der Auweraert) prošle sedmice objavio je da je još jedan objekt u Krajini, Borić, kvalitetno renoviran i da je primio migrante s djecom.

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=116&loc=https%3A%2F%2Fsrpskainfo.com%2Fevropski policajci stizu na granicu bih zavrseni pregovori o rasporedjivanju pripadnika frontexa uz granicu s hrvatskom%2F&referer=https%3A%2F%2Fsrpskainfo - Završeni pregovori o raspoređivanju pripadnika Frontexa uz granicu s Hrvatskom

Praćenje situacije

Grupa poslanika Evropskog parlamenta ranije je dodatno alarmirala evropske institucije apelacijom u kojoj su naveli da je najmanje 12.000 migranata na teritoriji BiH, da ih je većina u USK, te da su suočeni s brutalnim premlaćivanjima i otimanjem novca, dokumenata i mobitela, koju provodi policija Hrvatske.

Avramopulos je u svom odgovoru naveo i da je “Komisija svjesna tih navoda, u kontaktu je s Hrvatskom u vezi s provođenjem Zajedničkog evropskog azilantskog sistema, ali i optužbi o lošem tretmanu državljana trećih zemalja”. Dodao je da će Brisel nastaviti pažljivo pratiti dešavanja na granici Hrvatske i BiH, posebno na području USK.

 Očekujemo smanjenje migrantskog pritiska

Pregovarački timovi BiH i Frontexa sačinili su prijedlog sporazuma koji je upućen u dalju proceduru prema Briselu i Savjetu ministara BiH, potvrdili su nam u Ministarstvu bezbjednosti BiH. U odgovoru na naša pitanja naveli su da je neophodno da Savjetu ministara prihvati dogovoreno i odredi potpisnika u ime BiH, nakon čega će se usaglasiti i datum potpisivanja.

– Broj osoblja Frontexa određivaće se operativnim planom i u zavisnosti od procjene situacije na terenu. Frontex će imati izvršna ovlaštenja, dakle da rasporedi ljude na granici BiH sa EU i da djeluju zajedno sa Graničnom policijom BiH – precizirano je.

Šef Međunarodne organizacije za migracije Piter van der Overart (Peter Van der Auweraert) prošle sedmice objavio je da je još jedan objekt u Krajini, Borić, kvalitetno renoviran i da je primio migrante s djecom.

Blic

cera - Završeni pregovori o raspoređivanju pripadnika Frontexa uz granicu s Hrvatskom