Početna BiH Završena akcija čišćenja Boračkog jezera, ronioci izvukli oko 300 kilograma smeća

Završena akcija čišćenja Boračkog jezera, ronioci izvukli oko 300 kilograma smeća

Ronilački klub “Bosna” u nedjelju 29. maja 2022. godine na Boračkom jezeru je uz podršku Grada Konjica proveo 10. “Eko akciju” tokom koje je očišćen podvodni dio jezera i priobalje.

U ovogodišnjoj akciji učestvovalo je 30 ronilaca i 15 volontera, koji su ovom prilikom prikupili oko 300 kg smeća, od stakla, plastike do auto guma.

“Ronilački klub ‘Bosna’ u kontinuitetu već deceniju čisti Boračko jezero i ovaj biser prirode poprima zavidan nivo kvaliteta i čistoće vode i priobalja, koji omogućavaju istinsko uživanje i rekreaciju. Permanentnim radom to se zaista može postići, ali i posjetioci moraju više voditi brigu o okolišu i smeće odlagati na za to predviđena mjesta”, kazao je predsjednik Ronilačkog kluba “Bosna” Hrvoje Gavrančić.

Naglasio je da će njihovi ronioci i dalje, bar jednom godišnje, provoditi slične aktivnosti s ciljem očuvanja Boračkoj jezera i njegovih prirodnih vrijednosti.

Nakon akcije čišćenja, Grad Konjic se zahvalio Ronilačkom klubu “Bosna” na uspješnoj saradnji i provedenim aktivnostima na Boračkom jezeru, najavljujući podršku i u narednim godinama.