Početna Biznis Završen dvodnevni Jahorina ekonomski forum 2018

Završen dvodnevni Jahorina ekonomski forum 2018

Prirodna bogatstva u funkciji ravnomjernog razvoja je tema koja je otvorila mnoga pitanja, ali izrodila i nove projekte Srbije i Srpske. Krajem jula biće poznata lokacija za izgradnju nove, zajedničke, hidroelktrane.

U Srpskoj će se nastaviti sa gradnjom još dvije, a Buk bijela jedna je od njih, potvrdio je na Jahorini resorni ministar Petar Đokić. Pored hidropotencijala mnogi gradovi u RS mogli bi postati i pametni. Na dobrom su putu Laktaši i Trebinje, jer već rade na pripremama za tehnološko unapređenje lokalnih zajednica.

“Smart siti kao koncept podrazumijeva niz nekih tehnologija i rješenja gdje imate neki senzorski sistem kao osnovu za prikupljanje informacija, onda imate neki sistem za prenos informacija, kolektovanje informacija, obradu i na osnovu tih podataka imate mogućnost da upravljate javnim preduzećima“, kaže Branko Marković, predstavnik firme “Prointer ITSS Banjaluka”.

Planina Jahorina, koja je i ove godine domaćin ekonomskog foruma, odličan je primjer da sve ono što se čuje na panelima, može da se primjeni u poslovanju, kao što je to učinio Olimpijski centar i time zabilježio najbolje poslovanje do sada. Potencijala svakako ima, ali i putna komunikacija treba da se poveže sa regionom.

“Nama je i ovo prilika da čujemo dobre prakse iz drugih regiona i da pokušamo naći ponovo jedno naše otvoreno pitanje koje se stalno ponavlja ovdje, da sjednemo da napravimo regionalni turistički proizvod i da zajedno radimo na tome“, kaže Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Srpske.

Na panelima se govorilo i o značaju bankarstva u razvoju i podršci privredi, kao i javnom sektoru. Sam proces digitalizacije i kretanja platnih transakcija u narednim godinama je novi trend modernog bankarstva koji će uskoro stići i na naše prostore.

“Obrađene su i značajne teme koje se tiču samih pokazatelja bankarskog poslovanja u 2017. Tu je uloga i značaj novog zakona o bankama i primjena novog zakona o platama, sama podrška razvoju privrede javnog sektora malih i srednjih preduzeća“, kaže Boško Mekinjić, direktor Komeracijalne banke Banjaluka.

Na Jahorini se govorilo i o javno-privatnom partnerstvu kao modelu finasiranja javnih projekata. Bolja budućnost stiže tek onda kada se mnogo više bude ulagalo u nauku i kulturu, a elektronska uprava je uprava budućnosti- zaključeno je na današnjim završnim panelima.

Dental Studio Prijedor