Novak Đoković objavio je u utorak da od 1. juna prestaje sa radom njegov teniski klub u Beogradu i da će vratiti gradu sve objekte i terene koji se nalaze u sklopu Teniskog centra „Novak“ na Dorćolu.

Tako se, po svemu sudeći, završava poslovni odnos između najpoznatijeg Srbijanca i njegove porodice sa jedne strane i Beograda sa druge, saradnja koja je u proteklih 15 godina imala svoje uspone i padove, trenutke za ponos, ali i poteze koje su pratile optužbe i kontroverze, piše Danas.rs

U iščekivanju najavljenog zvaničnog saopštenja, u javnosti su se pojavile brojne spekulacije zbog čega su Đoković i njegova porodica digli ruke od projekta u koji su uložili i puno vremena i novca.

Za sada može samo da se nagađa šta je u pitanju, posebno ako se uzme u obzir to da su 2021. godine gradske vlasti dozvolile vlasnicima teniskog centra proširenje na površinu od 3,4 hektara uz mogućnost da tu grade objekat od 30.000 kvadratnih metra.

Uprkos tome što je u pitanju površina na kojoj se nalaze zaštićeni spomenici kulture i što se Republički zavod za zaštitu spomenika protivio ovoj ideji, investitori su dobili dozvolu i radovi na izgradnji dvorane sa pet terena, hotela za polaznike Akademije i proširenje centra su otpočeli.

Saradnja, prijateljstvo i sukobi porodice Đoković sa Beogradom, od vremena Đilasa do vladavine SNS-a: Zašto slavni teniser vraća terene Gradu? 2

Navodno, Đoković nije dobio dozvole za sve ove objekte, a neki tvrde da njegovi planovi prevazilaze kapacitete koji mu se nude na Dorćolu.

Još se ne zna gde bi najbolji srpski teniser mogao da izgradi novi centar, ali se kao mogućnosti pominju planina Rtanj i Banjaluka, grad u koji je preseljen nekadašnji „Srbija open“.

Teniski centar na Dorćolu počeo je da se gradi za potrebe „Belgrade Opena“ 2009. godine i na njemu su igrani mečevi i na Univerzijadi koja je održana u glavnom gradu Srbije.

Plan rekonstrukcije i izgradnje teniskih terena na delovima Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ finansirali su Srbija, Beograd i opština Stari grad.

Beograd je bio domaćin turnira 2009, 2010, 2011. i 2012. godine, a Novak je dva puta bio pobednik, međutim, kompanija porodice Đoković „Family sport“ je 2013. godine saopštila da se turnir neće više igrati, a u medijima su se pojavile informacije da Đokovići ne žele da se upuštaju u dodatne troškove i investicione rizike bez pomoći države.

Ubrzo potom je došlo do problema na relaciji između porodice Đoković i opštine Stari grad. Naime, „Family sport“ je 2010. potpisao ugovor o zakupu na deset godina s godišnjom rentom od 75.000 evra, dok se ne utvrdi obim ulaganja zakupca.

Bilo je predviđeno da veštaci do 31. marta 2010. ispitaju obim investicija, ali im nije bio dozvoljen pristup.

Opština je raskinula saradnju 2013. zbog toga što su na objektima pod zakupom izvođeni radovi bez građevinske dozvole, neredovno izmirivane obaveze zakupa, troškova ugradnje vodomera, ali i zato što nisu plaćali račune za potrošnju vode u visini od 170.000 dinara.

Opština je i tužila „Family sport“ i spor je okončan 2018. presudom Privrednog suda kojim su odbijeni zahtevi i firme i opštine za naplatu međusobnih potraživanja i teniski centar je prešao u vlasništvo Grada.

TC „Novak“ je postao predmet kontroverzi zbog nelegalne gradnje i proširivanja 2020. godine.

„Sve ove investicije kasnije su ozakonjene na zahtev grada Beograda koji je sad dužan da plati Đokovićevoj firmi razliku između uloženog i onog što grad potražuje na ime zakupnine. Prema proceni Gradskog zavoda za veštačenje 2020. godine taj dug je iznosio 400 hiljada evra. Dug je u međuvremenu smanjen na 100 hiljada evra, a sporazum o vansudskom poravnanju trebalo bi uskoro da bude potpisan“, pisao je BIRN krajem 2021.

Takođe, Grad je prihvatio inicijativu teniskog centra da se u nastavku SC „Milan Gale Muškatirović“ izgradi sportski kompleks sa teniskim stadionom, hotelom i prodavnicama.

Uprkos protivljenju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, TC „Novak“ trebalo je da se proširi sa 1,4 na 3,4 hektara uz mogućnost da se gradi 30.000 kvadrata objekata visine do 20 metara.

Prema pisanju BIRN-a, na javnoj licitaciji avgusta 2021. za dvadesetogodišnji zakup gradskih teniskih terena firma jedini ponuđač je bila firma „Tara 2016 S“, a Transparentnost Srbija je pre dve godine isticala da je javno nadmetanje bilo namešteno firmi u krajnjem vlasništvu Novaka i Jelene Đoković.

TC „Novak“ septembra 2021. formalno promenio vlasnika, „Family sport“ je prešao u vlasništvo „Tara 2016 S“ i započeta je izgradnja Akademije, na kojoj bi uz postojećih 13 terena bilo izgrađeno još šest, zatim hala sa pet igrališta, hotel i prateći objekti.

Ovaj projekat, kao i planovi o organizaciji ATP turnira iz serije 500 okončani su u utorak kratkim saopštenjem da Novak Đoković vraća gradu svoj Teniski centar.