Početna BiH Zavirili smo u DIPLOME POLITIČARA: Na važnim funkcijama mnogo EKONOMISTA, PRAVNIKA i...

Zavirili smo u DIPLOME POLITIČARA: Na važnim funkcijama mnogo EKONOMISTA, PRAVNIKA i NOVINARA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je opštepoznato da mnogi političari nisu došli direktno sa nekih od fakulteta političkih nauka, niti im je politika struka, malo se zna o tome šta su zapravo oni po zanimanju.

Tako da, ako zavirimo u biografije nekih domaćih političara, možemo naći mnogo ekonomista, pravnika, novinara, pa i po nekog profesora sporta.

Većina zna da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović studirala engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te postdiplomski studij u oblasti diplomatsko-konzularnog prava završila na Pravnom fakultetu u Banjaluci, dok je Milorad Dodik završio Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović završio je  mašinsku tehničku školu, kao i Mašinski fakultet u Jajcu.

Predsjednik NDP Dragan Čavić je čitavo školovanje boravio u gradu na Vrbasu gdje je završio Ekonomski fakultet. Diplomu na istom banjalučkom fakultetu stekao je i lider PDP Branislav Borenović, a Ekonomski fakultet u Banjaluci završio je i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

U Vladi Republike Srpske imamo i novinara po struci, među kojima su ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, te ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, koja je magistrirala produkciju medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje pohađa i doktorske studije. Iako po struci pravnik, novinarstvom se bavio i ministar pravde Antun Kasipović.

Za razliku od njih, bivši predsjednik SDS, Mladen Bosić završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu, dok je osnovnu školu i Gimnaziju završio u Brčkom. Za ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Dragana Mektića, može se reći da radi u struci.

Mektić je osnovnu školu završio u Prnjavoru, zatim srednju mašinsku u Banjaluci. Ministar bezbjednosti je Višu upravnu školu završio u Zagrebu, da bi 1989. u Zagrebu završio i Fakultet za unutrašnje poslove.

Gradonačelnik Bijeljine je po struci profesor fizičkog zanimanja. Mićo Mićić je osnovnu školu završio u Crnjelovu, poslije čega je završio i Srednju elektrotehničku školu u Bijeljini. Godine 1981. završio je Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu 2000. godine završio je predsjednik SDS Vukota Govedarica.

Magistri

Među političarima ima i onih koji su i poslije diplome nastavili studije, a među mnjima je potpredsejdnik SDS Milovan Bjelica, koji je magistrirao na  Fakultetu za uslužni biznis, i to u Novom Sadu 2012. godine.

Školovanje je nastavio i gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić. On je  magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, a u gradu na Vrbasu pohađao je i osnovnu školu i srednju školu.

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci magistrirao je takođe potpredsjednik DNS Ognjen Tadić. On je nakon završene osnovne i srednje škole u Sarajevu, prije nego što je magistrirao, završio i Pravni fakultet u Banjaluci.

Političari sa doktoratom

Počasni predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, završio je  Ekonomski fakultet u Banjaluci, zatim je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao, dok je na na postdoktorske studije išao u Njemačku i Veliku Britaniju.

Doktorat ima i načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš. On je osnovnu i srednju školu završio u Prnjavoru, zatim završio fakultet, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Među političarima sa doktoratom je i dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Ranko Škrbić, koji je doktorirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Napominjemo da su ovo samo neki od trenutno popularnih ličnosti na političkoj sceni. Sve podatke koristili smo sa stranice Centra za istraživačko novinarsto, koji je svoju bazu popunio koristeći biografije političara.

Srpska info

ASHA prodaja vozila