Početna Vijesti Zatvara se Fabrika duhana Banjaluka

Zatvara se Fabrika duhana Banjaluka

Fabrika duhana Banjaluka se zatvara jer se “Bulgartabak” više se ne namjerava baviti proizvodnjom cigareta. Ovo je rečeno radnicima fabrike koji su prije mjesec dana prestali sa radom.

Od tada su na čekanju, a vijest o zatvaranju 130 godina stare fabrike saopštio im je generalni direktor. Memorandum kojim se Bugarska kompanija 2013. obavezala da će tri godine zadržati postojeći broj radnika, a ukupno pet godina djelatnost proizvodnje cigareta ističe u aprilu, javlja Alternativna televizija.

„Ja u ovom trenutku smatram da je najneophodnije da se sačuva fabrika i radna mjesta. Ako se ovi ne namjeravaju baviti sa tom proizvodnjom da se pronađu neki novi strateški kupci za ovu fabriku da nastave ljudi ovdje da ulaze na ovu kapiju i da nastave sa radom”, rekao je Miroslav Marinković, predsjednik Sindikata radnika Fabrike duhana Banjaluka.

Iz kompanije „Bulgartabak“ koja je vlasnik banjalučke Fabrike duhana novonastalu situaciju nisu komentarisali. Sve brendove koji su se proizvodili u Banjaluci ova kompanija prodala je „British American Tobaccou” još prošle godine.

Radnici odmah obavijestili Vladu, a u Ministarstvu poljoprivrede kažu da je za utorak zakazan sastanak sa Bugarima i predstavniciam radnika. Pomoćnik ministra  kaže da je iznenađen novonastalom situacijom jer tvrdi da je pomoćnik generalnog direktora “Bulgartabaka” u junu je obećao da se fabrika neće ugasiti.

“Obećao je da će fabrika raditi i u narednom periodu.Čekamo da vidimo što je došlo do promjene u razmišljanju rukovodstva fabrike. Mi ćemo do utorka izanalizirati memorandum koji je Vlada potpisala sa ‘Bulgartabakom’”, kazao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RS.

U Vladi kažu da će analizirati član po član memoranduma da vide da li je prekršen. Ipak  isti dokument koji je potpisan pirlikom kupovine fabrike ističe 9. aprila, što znači da privatni investitor nema više nikakvih obaveza prema radnicima i državi.

Još u junu prošle godine “British American Tobacco” zvanično je zatražio od  Konkurencijskog savjeta BiH odobrenje za preuzimanje svih brendova cigareta koji se proizvode u Fabrici duhana Banjaluka.

Dental Studio Prijedor