Početna BiH „Zastrašujuće je da u devetoj nedjelji imamo najviše oboljelih“

„Zastrašujuće je da u devetoj nedjelji imamo najviše oboljelih“

COVID-19 je bolest za koju nemamo lijek i jedino liječenje je prevencija i to svako treba da zna, upozorio je danas ljekar UKC RS Peđa Kovačević, koji liječi pacijente oboljele od virusa korona u Republici Srpskoj.

On je i načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane.

– Zastrašujuće je da u devetoj nedjelji imamo najviše oboljelih i hospitalizovanih u UKC RS i da 121 bolesnik devete nedjelje govori da nešto nije dobro i da ćemo možda imati lošiji scenario. Molim sve građane da se uozbilje. To je među nama – upozorio je on.

Po njegovim riječima, kod jednog procenta pacijenata se razvija teško oboljenje pluća i kada se dođe do respiratora, smrtnost je jako visoka.

– Što je više pacijenata na respiratoru i kritično oboljelih, izgled liječenja je lošiji, a situacija pod manjom kontrolom. Svjedoci smo da su nekakva praznična okupljanja uzrok ovakvog skoka, kada to ne bi trebalo da bude i šta nam je činiti – kaže Kovačević.

Kako ističe, UKC RS može da zbrine dosta pacijenata, ali to nije poenta, jer će smrtnost da bude izuzetno velika.

– Ne dešava se to negdje u Španiji ili Italiji, već ovdje kod nas. Sahranjivali smo čitave porodice – kaže on.

Sve što možemo da uradimo je, dodaje, da držimo distancu i maske na licu. I da se pripremimo da je virus među nama.

– Ne treba da nam plješćete u osam uveče, već da se držite preporuka koje dajemo – ističe Kovačević.

Građani treba da se pridržavaju mjera, da ne bi porastao broj zaraženih, zaključuje on.

On ističe da protokol liječenja kritično oboljelih i ostalih oboljelih od Covid 19 u UKC RS podrazumijeva skup studija iz svijeta, a ne lijekova koji su dokazani za tako nešto.

-Naše građanstvo dobija sve što dobijaju i u drugim dijelovima svijeta. Naša preporuka je da se može probati i liječenje krvnom plazmom, a oko toga treba sa Zavodom za transfuzijsku medicinu vidjeti da li može to, sa njihovim kapacitetom, da se napravi – objašnjava Kovačević.

On ističe i da se liječenje svih bolesnika u UKC RS koji zahtjevaju intenzivno liječenje odvija i danas, bez razlike u odnosu na prethodni period.

– Danas pacijent koji dobije težak srčani udar, ne može da diše, treba mu hemodinamska podrška se nalazi u dijelu bolnice gdje nema bolesnika sa Covid 19. Oni koji trebaju hitno liječenje, ne čekaju i liječe se na vrijeme. Mi te probleme nemamo. Dakle, sve ostale procedure se rade bez problema, samo imamo problem što je broj zaraženih devete nedjelje porastao i zato je bitno da građanstvo poštuje sve mjere koje su propisane – zaključuje Kovačević.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila