Početna Zdravlje Zašto ustajemo mrzovoljni i koje su posljedice toga?

Zašto ustajemo mrzovoljni i koje su posljedice toga?

Uzrok za mrzovolju najvjerovatnije postoji, samo treba otkriti greške kojih često nismo ni svjesni, poručuju stručnjaci.

– Buđenje u mraku, brzi odlazak pod tuš, a potom na posao, bez kontakta sa svjetlošću, nesvjesno utiče na raspoloženje većine ljudi. Osobe koje svjetlost osjete tek po podne loše su volje i imaju veći indeks tjelesne mase – navode naučnici.

Izlaganje suncu u prijepodnevnim satima je nezamjenjivo. Samo pola sata jutarnjeg svjetla dovoljno je za podešavanje unutrašnjeg sata i regulisanje nivoa energije, apetita i metabolizma.

Zato, prilikom jutarnjeg buđenja, prvo podignite roletne, otvorite prozor i makar nakratko uživajte u suncu.

Nedovoljna količina vode nakon buđenja takođe dovodi do lošeg raspoloženja, zbrkanosti u glavi i osjećaja premorenosti tokom dana. Ali zato dovoljno unesene vode stvara osjećaj sreće, energičnosti, brzine, čvrstine.

Da biste bili spremni za sve dnevne izazove, u prvom satu nakon buđenja popijte tri čaše vode, poručuju britanski istraživači.

– Preskakanje doručka može da izazove maglovito ponašanje tokom dana. Muškarci koji doručkuju prije odlaska na posao su raspoloženiji, efektniji i brže završavaju dnevne obaveze – pokazala su istraživanja.

Zdrav doručak kombinovan od proteina i ugljenih hidrata veoma je važan za mozak, koji na ovaj način dobija dovoljno energije za normalno funkcionisanje tokom dana.

Večernje novosti

Dental Studio Prijedor