Početna Zdravlje Zašto treba da jedete bademe svaki dan?

Zašto treba da jedete bademe svaki dan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu promjena u strukturi tkiva nastalih usljed oboljenja koja vode do raka debelog crijeva.

U jednom od istraživanja, naučnici su otkrili da je često konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i karcinoma.

Postoje još četiri promjene koje je potvrdila nauka, a koje naše tijelo doživljava ako svakodnevno konzumiramo bademe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje i smanjenje akni

Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnog institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su za devet odsto manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumacija badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lijek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan. Bademi su prepuni vitamin E, kao i antioksidanasa koji vam mogu pomoći da izliječite akne i pomladite kožu. Ipak ne trebate pretjerivati, već je dovoljno uzeti tri-četiri badema dnevno jer sadrže i visoku razinu omega šest masnih kiselina.

Smanjenje holesterola i poboljšanje zdravstvenog stanja kod dijabetesa

U drugom istraživanju, dokazano je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa dva doživjeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni, ne samo da pomažu da se arterije pročiste smanjivanjem lošeg holesterola, već pridonose i smanjivanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak od porođaja

U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumacije badema kao prirodnog lijeka za reguliranje protoka tvari kroz probavni sistem i povećanje energije. Bademi su osnovni sastojak u ayurvedskoj prehrani, a često se preporučuje ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i spriječile pojavu strija.

Od badema beba može biti pametnija

Dokazano je da bademi mogu povećati moždanu aktivnost. Prema studiji koju je proveo Barcelona Institute for Global Health, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake sedmice možete pridonijeti da vam beba bude pametnija. U istraživanju koje su proveli španski naučnici učestvovalo je 2 208 trudnica. Nakon porođaja djeca su praćena i testirana kada su imala 1,5 i osam godina. Djeca čije su majke jele bademe tijekom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Šta je bolje konzumirati: sirovi ili pečeni badem?

Nema razlike. Prema ayurvedskoj medicini, i sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive tvari i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam.

cuvajzdravlje.ba

ASHA prodaja vozila