Početna Vijesti Zašto radnici odlaze iz zemlje?

Zašto radnici odlaze iz zemlje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prezentacije slovenačkih firmi u Banjaluci traži se stolica viška. Potražnja za radnim mjestima u Sloveniji je tolika da bi Republika Srpska uskoro mogla da ostane bez vozača.

Željko Talijan se godinama bavio privatnim biznisom u Banjaluci. Zbog korupcije je stavio ključ u bravu i već četiri godine vozi za firmu iz Slovenije.

“Tražili su od mene neke stvari koje ja nisam želio da prihvatim. Korupcija je bila u pitanju. Otišao sam u Sloveniju i zadovoljan sam”,kaže Željko Talijan iz Banjaluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je prošao i Drago Petković iz Donje Snjegotine kod Čelinca. Veliki nameti su mu zatvorili trgovačku radnju.

“Da, imao sam privatni biznis. Nameti su bili preveliki. Prosto mi mali privatnici ne možemo uspjeti, morao sam da zatvorim. Nadam se da ću otići i dobiti posao”, kaže Drago Petković iz Donje Snjegotine kod Čelinca.

Igor Azarić iz Banjaluke je jedini pilot balona u čitavoj BiH. To očigledno nije bilo dovoljno dobro za Republiku Srpsku, jer se nedavno prekvalifikovao za vozača teretnog saobraćaja.

“Radio sam razne poslove, ali prosto odlazim. I zbog finansija, i zbog cjelokupne situacije u zemlji”, kaže Igor Azarić iz Banjaluke.

Dragan Blagojević, saobraćajni inžinjer iz Banjaluke, skoro pet godina radi u jednoj slovenačkoj transprotnoj firmi. Kaže da je u Republici Srpskoj godinama radio razne poslove, ali nikada nije mogao da nađe posao u svojoj struci.

Blagojević kaže da transportni vozači u Sloveniji uglavnom imaju sigurno radno mjesto i osiguranje.

Plate su i do tri puta veće u odnosu na bh.tržište, a kreću se od 1000 do 2500 evra.

BN TV

ASHA prodaja vozila