Početna BiH Zašto ne biste trebali puniti telefon cijelu noć?

Zašto ne biste trebali puniti telefon cijelu noć?

Litijum-jonske baterije su osjetljive na brzi protok struje i što ih duže punite, veću im štetu dugoročno nanosite. Srećom, ipak nešto možete učiniti kako biste produžili vijek baterije.

Ako posjedujete pametni telefon, velika je mogućnost da ga napaja litijum-jonska baterija. Većina telefona dizajnirana je da prihvati električnu energiju što je brže moguće kako bi se smanjilo vrijeme punjenja, ali kako struja brzo teče s jedne strane baterije na drugu, to negativno utiče na bateriju što, dugoročno gledano, može skratiti njen životni vijek, piše tportal.hr.

Ali, takozvano prekomjerno punjenje, odnosno punjenje baterije nekoliko sati duže od potrebnog, nije nešto što joj šteti, kako većina ljudi smatra. Pametni telefoni znaju kada su postigli puni kapacitet i imaju posebne ugrađene čipove koji ih sprečavaju da apsorbuju bilo kakav višak energije.

Čak 44 posto vlasnika pametnih telefona često mijenjaju svoje uređaje i vjerovatno nemaju telefon dovoljno dugo da primjete posljedice čestih punjenja.

Ali, vlasnici koji žele da svoje “digitalne ljubimce” zadrže što je duže moguće, to mogu učiniti jednostavnom promjenom punjača.

Hatsi Zejn, vlasnik kompanije “Ossia” koja se bavi bežičnom tehnologijom, preporučuje punjenje manje snažnim punjačem, na primjer punjenje iPad Pro uređaja s iPhone punjačem i držanje baterije na temperaturi od oko 15 do 22 stepeni.

(Nezvisne)

Dental Studio Prijedor