Početna Region Zašto mnogi biraju duži put preko BiH da bi došli do Srbije

Zašto mnogi biraju duži put preko BiH da bi došli do Srbije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljani Srbije koji ulaze u Srbiju samo još pri ulasku iz Rumunije i Hrvatske moraju da imaju negativan PCR test ili im se piše desetodnevni karantin koji mogu da prekinu negativnim testom.

Zato mnogi biraju alternativni put, 3-4 sata duži, ali za brojniju porodicu jeftiniji i nekoliko stotina evra. Jedna opcija je preko Mađarske i Horgoša. Drugom je išao reporter RTS-a, preko BiH.

Preko prelaza Batrovci/Bajakovo obično ulazi najveći broj državljana Srbije koji žive i rade u zapadnoj Evropi. Ipak, kako na tom prelazu ne mogu u Srbiju bez PCR testa, mnogi skreću u Županji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim voze nekih 40-ak kilometara do granice sa BiH. Izlazak iz Hrvatske, prvi prelazak preko Save i ulazak u Brčko.

Tu granični policajci ne traže negativan test, ali traže srpsku ličnu kartu ili pasoš. Upozoravaju da tranzitni putnici za Srbiju nemaju pravo da staju u njihovoj zemlji.

Iz Brčkog se onda vozi prema Bijeljini, i dalje prema prelazima Rača ili Pavlovića most. Put je većinom magistralni.

Prolazi se kroz naseljena mesta i sporije se vozi. Još jednom se prelazi Sava. Izlazi se iz Bosne i Hercegovine i ulazi u Srbiju.

Na Rači je dovoljna srpska lična karta, za test niko ne pita. Dva i po sata po skretanju sa auto-puta, ali sa 93 evra uštede, koliko košta test u Sloveniji, reporter RTS-a je ušao u Srbiju.

Za povratak će mu biti dovoljna potvrda da je preležao kovid u posljednjih šest meseci, ili dokaz o vakcinaciji.

ASHA prodaja vozila