Početna Vijesti Zašto mladi bježe iz bračne luke?

Zašto mladi bježe iz bračne luke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednje vrijeme zapažen je trend odlaganja, ili potpunog izostanka sklapanja brakova među mladim ljudima. Ekonomski momenat najveći je krivac što mladi zaobilaze ”ludi kamen”. Tu je i težnja za samostalnošću, a ideal ljubavi je na velikom ispitu.

Tradicionalno shvatanje braka mijenja se u svijetu, ali i u zemljama Balkana. Ukoliko i neki bračni par doživi 50 godina zajedničkog života, to postaje medijska senzacija.

U posljednje vrijeme zapažen je trend odlaganja, ili potpunog izostanka sklapanja brakova među mladim ljudima. Ekonomski momenat najveći je krivac što mladi zaobilaze ”ludi kamen”. Tu je i težnja za samostalnošću, a ideal ljubavi je na velikom ispitu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Smatram da prvo treba da se zaposli pa tek onda da se udaje ili ženi.

– Nisu dovoljno finansijski obezbjeđeni, nisu zaposleni, nemaju stan gdje bi živjeli.

– Kako smo u koraku sa vremenom, ljudi stvaraju nove impresije o svijetu i tako mladi žele da se više posvete karijeri, a ne porodici.

– Smatram da ideal ljubavi nije toliko jak i da se toliko supružnici ne cijene i ne poštuju. Zbog toga mladi imaju strah od stupanja u bračnu zajednicu.

Da je ljubav i poštovanje glavni preduslov za skladan brak tvrdi i Branko Nović iz Dervente koji se u 19. godini oženio Milicom sa kojom je već 70 godina u braku.

“Voljeli smo se i tako da smo se uzeli. I onda sve što je nekome smetalo, mi smo opraštali. Dokazivali smo jedno drugom šta valja, šta ne valja, dograđivali se što kaže”, kaže Branko Nović.

Čini se da je danas kompromis teško dostižan, a prag tolerancije sve niži. To sa sobom nosi težnja za samostalnošću.

“Mislim da je tu najviše došlo do problematike koje nose sa sobom žene. Ranije je muškarac bio izdržavalac cijele porodice dok u današnje vrijeme žene teže ka nekoj samostalnosti i razmišjaju nekoliko koraka unaprijed. U smislu, ako dođe do razvoda braka ili nekih nesuglasica da jednostavno budu sigurne, da neće ostati na ulici, već da mogu da zbrinu sebe, eventualno djecu”, objašnjava psiholog Mladenka Perić.

U direktnoj vezi sa samostalnošću je i porast broja razvoda. Niko ne želi da trpi nezadovoljstvo kada zna da ne mora. Zato brakovi pucaju zbog onoga što bi mnoge starije generacije nazvali „sitnicama” i „razmaženošću”.

“Mislim da je nerazumijevanje i nekomunikacija glavni faktor zašto dolazi do razvoda braka. Mislim da jedni druge ne razumijemo i da se o tome dosta ne govori. Da se jednostavno podrazumijeva da neko drugi mora da snosi odgovornost”, kaže Perićeva.

Mladi bi većinom rekli – Bolje dobar razvod, nego loš brak.

A poruka osamdesetdevetogodišnjeg Branka Novića sasvim je drugačija:

“Ovim mladim ljudima savjetovao bih da od ljubavi ništa ljepše nema. Ne mogu shvatiti mlade ljude koji se ožene pa se rastave – kao ne mogu se dogovoriti”.

(BN)

ASHA prodaja vozila