fbpx

Zašto kasni dio kredita SB?

„Željeznice Republike Srpske“ još uvijek nisu dobile devet miliona evra iz druge tranše kredita Svjetske banke, iako je bilo najavljeno da će novac do kraja 2018. biti na računu ovog javnog preduzeća

Vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Zoran Ilinčić kaže za portal CAPITAL da su procedure razlog manjeg kašnjenja, ali da su ih iz Svjetske banke obavijestili da će novac dobiti u toku ove sedmice.

„Kompletna dokumentacija je kod Svjetske banke i očekujemo da ćemo do kraja ove sedmice dobiti novac. Papirologija je više od deset dana bila u u Ministarstvu finansija i trezora BiH, tako da novac još uvijek nismo dobili samo zbog procedura na koje mi ne možemo uticati. Posljednju informaciju smo dobili u petak kada nam je rečeno da će novac biti prebačen na naš račun u toku ove sedmice“, rekao je Ilinčić.

Naglasio je da će novac odmah po dobijanju biti isplaćen radnicima za izmirenje preostalih obaveza i Poreskoj upravi RS.

„Što se nas tiče sve je riješeno, samo čekamo da novac bude operativan“, kazao je on.

Ilinčić kaže da su ŽRS na kraju 2018. zapošljavale 2.491 radnika, a da je plan da do kraja ove godine broj zaposlenih smanje na 2.350.

Govoreći o konkursu za prijem novih radnika koji su ŽRS, na zahtjev Svjetske banke poništile, Ilinčić je rekao da u mjestima u kojima su planirali to zapošljavanje za sada nema problema.

„Manjak radnika se pojavio jer nas je određen broj zaposlenih napustio, što zbog odlaska u inostranstvo, što zbog odlaska na druge poslove u RS. Tu situaciju prevazilazimo uz dodatne napore i troškove“, naglasio je Ilinčić.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnost ŽRS Zlatko Marin kaže da je, prema njihovim nformacijama, uprava preduzeća završila svoj dio posla i da se čeka Svjetska banka.

Marin kaže i da se ŽRS suočavaju sa manjkom radnika na pojedinim pozicijama i u pojedinim mjestima jer ljudi masovno napuštaju ovo javno preduzeće.

O konkursu koji za prijem 11 novih radnika koji je poništen jer se tome oštro usprotivila Svjetska banka, CAPITAL je nedavno pisao u tekstu Svjetska banka zabranila zapošljavanje u „Željeznicama RS“.

Ilinčić je tada rekao da je konkurs poništen u dogovoru sa Svjetskom bankom.

U okviru projekta restrukturiranja ŽRS sa Svjetskom bankom je dogovoren kredit od 51,3 miliona evra. Kredit je namijenjen za izmirenje dugova prema radnicima i Poreskoj upravi, za otpremnine za smanjenje broja zaposlenih i za organizaciono restrukturiranje.

Planom finansijskog i operativnog restrukturiranja „Željeznica RS“ predviđeno je da u procesu restrukturiranja Vlada RS sva potraživanja prema tom preduzeću konvertuje u kapital, da kreditom Svjetske banke plate dugove radnicima i Poreskoj upravi RS i da redovno dobijaju grant od 25 miliona KM godišnje.

(Capital)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila