Početna Zdravlje Zašto je ženama uvijek hladnije nego muškarcima?

Zašto je ženama uvijek hladnije nego muškarcima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, niste umislile da se smrzavate dok je vašim muškim kolegama vruće. Postoje naučni razlozi zbog kojih je ženama uvijek hladnije.

1. Žene imaju višu tjelesnu temperaturu od muškaraca

Studija koju je napravio Univerzitet u Merilendu i koja je objavljena u JAMA Network utvrdila je da, iako tjelesna temperatura varira od osobe do osobe i iz dana u dan, tjelesna temperatura žena je stalno viša od temperature muškaraca.

Iako bi bilo logično zaključiti kako je upravo zato ženama uvijek toplije, ipak to nije tako. Naime, kad se vaše tijelo navikne na topli vazduh, hladniji vazduh se čini još hladnijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju još višu tjelesnu temperaturu

Sve to je još izraženije kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Naime, hormoni utiču na tjelesnu temperaturu, iako vi to možda ne primjećujete.

3. Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca

Sigurno ste već primijetili da su mnogim ženama dlanovi i stopala često hladni. To je potvrdila i studija objavljena u američkom medicinskom časopisu “The Lancet”, čiji rezultati pokazuju da su ženske ruke i noge hladnije od muških i to za nekoliko stepeni. Naravno, ako osjećate hladnoću ekstremiteta, male su šanse da će vam za ostatak tijela biti toplo.

4. Žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca

Metabolička stopa muškaraca je za oko 23 odsto veća nego metabolička stopa žena. Brzina kojom sagorijevate hranu utiče i na proces zagrijavanja tijela, pa je upravo sporiji metabolizam i razlog zašto su ženska tijela hladnija od muških.

ASHA prodaja vozila