Početna Politika Zašto je Dodik boravio u Omarskoj i šta mu je cilj?

Zašto je Dodik boravio u Omarskoj i šta mu je cilj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Omarske žele formiranje nove opštine, ali s izmijenjenim granicama u odnosu na one iz 1963., odnosno žele da se novoj opštini pripoje i dijelovi Kozarca, nekoliko mjesnih zajednica u kojima su Bošnjaci većina. Za to pripajanje nemaju ni volju naroda niti istorijsko uporište”, ističe Medić.

Dodik će, kako piše “Slobodna Bosna” izaći u susret zahtjevima mještana Omarske ukoliko se “oduže SNSD-u” na izborima.

“Ukoliko to bude tako, dijelovi Kozarca bi bez saglasnosti njegovih mještana bili pripojeni Omarskoj”, smatra istoričar Jasmin Medić te naglašava da bi se u praksi to najviše odrazilo na štetu Bošnjaka i da je to jedan od ciljeva ove inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Po njihovoj inicijativi bi jedan dio Bošnjaka bio u sastavu Omarske, a drugi bi ostao u Prijedoru. I u jednoj i u drugoj opštini bi bili marginalan politički faktor. Dakle, radi se o razbijanju”, smatra Medić, ali dodaje i da je glavni argument, a što je istaknuto i u pisanju portala Politički.ba, slabljenje DNS-a, kojem je Prijedor najjača izborna baza.

“Savez nezavisnih socijaldemokrata vjerovatno računa da bi ovako ostvario vlast i u Omarskoj i u Prijedoru, čime bi definitivno potukao DNS, čija je najjača izborna baza upravo sadašnja opština Prijedor”, zaključuje Medić.

(BN)

ASHA prodaja vozila