fbpx

Zašto je bivša SFRJ odbila ponudu za brzi ulazak u EU i 5 milijardi pomoći?

Na petnaestogodišnjicu raspada Jugoslavije u januaru 2007. godine bivši predsjednik Makedonije Kiro Gligorov govorio je o tome kako je rat mogao biti izbjegnut da nije bilo pohlepe i osobnih ambicija lidera Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, piše Blic.

Slični navodi mogli su se čuti i prije. I često se postavljalo pitanje šta bi bilo da su predsjednici republika tada prihvatili ponudu za brzi ulazak u EU i pomoć od pet milijardi, pišu mediji. Je li plan koji je u Beograd donijela “europska trojka” zaista mogao spasiti zajedničku državu od rata i okrenuti historiju ovih prostora u nekom drugom smjeru? Mnogi sudionici tih događaja su godinama kasnije rekli kako to “nije bila ozbiljna ponuda”.

– Nismo se nikako mogli sporazumijeti. Nije se sve moralo uništiti u bivšoj Jugoslaviji. Ja ne spadam među one ljude koji smatraju da je sve što je bilo u Jugoslaviji bilo pogrešno i loše. Ima i rezultata. I te stvari treba odvajati, rekao je Gligorov. Uglavnom se ponuda iz EU tumačila kao ponuda koja bi pratila i konfederalno uređenje države, a Gligorov je posvjedočio da je postojala i inicijalna ideja o referendumima za nezavisnost republika.

Prema svjedočenju pokojnog predsjednika Makedonije, dvojica predsjednika Srbije i Hrvatske nisu prihvatili taj plan. Da je taj plan prihvaćen, smatrao je bivši predsjednik Makedonije, stvari na Balkanu krenule bi u posve drugom smjeru. Još jedan od ljudi koji su bili prisutni na sastanku s europskom trojkom, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, smatra da je međunarodna zajednica za vrijeme jugoslovenske krize činila pogrešne korake.

– SAD i Europska unija su pokušali spasiti Jugoslaviju, no u trenutku kad je postalo jasno da su unutrašnja neslaganja i dezintegraciski procesi otišli predaleko, ta ambicija je prestala postojati – rekao je Kučan Kučan je zaključio kako ekonomske reforme koje je “trojka” ponudila nisu bile dovoljne za opstanak.

Kučan je zaključio kako ekonomske reforme koje je “trojka” ponudila nisu bile dovoljne za opstanak.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila