Predsjednik Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji BiH Milenko Bošković rekao je za Klix.ba da izvještaji s berze govore da bi cijene goriva sutra trebale pasti za 21 fening, ali da su naše kompanije, odnosno dobavljači, kupili gorivo ranije po višim cijenama i da je vrlo vjerovatno da još neće pratiti cijene na berzama.
Ističe da su kompanije koje posluju u BiH vezane za evropsku berzu, a ne za američku i londonsku, gdje je cijena barela sinoć naglo pala za 13 posto.

Naime, cijene nafte su u srijedu naglo pale, nakon poremećaja na tržištu i rasta cijena uzrokovanim ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i odlukom SAD-a

“Brent iz Londona ne dolazi u našu zemlju, kao ni američka odnosno saudijska nafta. Kompanije u BiH imaju ugovore s Turskom i EU, gdje je 1% carinsko evidentiranje. Naša nafta dolazi iz Pančeva u Srbiji, iz Ploča, Rijeke i Siska u Hrvatskoj te dio iz Mađarske i Slovenije. To su četiri pravca odakle svi iz BiH kupuju naftu, a ta nafta je većinom ruska”, izjavio je.

Podsjeća da je marža naftašima ograničena na 25 posto te ističe da bi oni koji bi ograničili cijene izazvali energetsku krizu, što bi vodilo ka propadanju benzinskih pumpi i masovnim otkazima radnicima.

Benzinske pumpe mogu mijenjati cijene svakodnevno i u tome ih niko ne može spriječiti. Naime, pumpe mogu mijenjati cijene jednom u 24 sata, a Bošković kaže kako poskupljenje u ovom trenutku može biti maksimalno za po 10 feninga po litru.

Međutim, ukoliko se globalni problemi na berzama i u vezi sa snabdijevanjem nastave, evidentno je da će i poskupljenja u našoj zemlji biti svakodnevna. Entitetskim ministarstvima trgovine svakodnevno stiže veliki broj zahtjeva za promjenu cijena goriva, a cijene su već premašile 3 KM.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 10. mart 2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,51 do 3,16 KM/litru;
DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,61 do 3,46 KM/litru.

Sinoć je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Time bi gorivo trebalo pojeftiniti za oko 40 feninga.

 

Klix