Početna Zdravlje Zaštitite zdravlje vaših bubrega uz nekoliko savjeta nefrologa

Zaštitite zdravlje vaših bubrega uz nekoliko savjeta nefrologa

Sa starošću se mijenjaju i krvni sudovi cijelog organizma pa i bubrega.

“Oni koji imaju problem s povišenim krvnim pritiskom mogu obratiti pažnju na unos soli i povećati fizičku aktivnost. Osim toga, preporučuje se da ne puše cigarete i ne konzumiraju alkohol. Vrlo često gojaznost dovodi do oboljenja bubrega”, započinje priču naša sagovornica.

Dodaje kako svi oni koji imaju problema sa šećerom u krvi trebaju redovno provjeravati nivo šećera.

“Povišen i nekontrolisan nivo šećera u krvi može izazvati oštećenje na krvnim sudovima bubrega”, kaže Resić.

Kada je riječ o starenju, s kojim nerijetko dolaze i problemi s bubrezima, nefrologinja savjetuje da se trudite biti što je više moguće fizički aktivni.

“Često je slučaj da ljudi koji imaju problema s bubrezima imaju problema i s iscrpljenošću. Mi smo uspjeli dokazati da su i oni koji su na dijalizi, kada su povećali nivo fizičke aktivnosti uspjeli poboljšati zdravlje bubrega, a samim tim smanjiti i depresiju i anksioznost”, dodaje.

Savjetuje da se sa starošću nikada ne prestajete boriti. Budite aktivni, redovno se krećite. Osim što će vam ovo pomoći u prevenciji oboljenja bubrega, pomoći će vam za generalno zdravstveno stanje vašeg organizma, kaže nefrologinja.

Ne zaboravite da uradite potpuni pregled bubrega, jer iako neki nalazi pokazuju da je sve uredu, drugi bi mogli pokazati drugačije. Resić zbog toga preporučuje da obavite obavezan screening bubrega kako biste bili sigurni u njihovo stanje.

Dental Studio Prijedor