Početna Vijesti ZAŠTIĆENI GRAD? Migranti ne mogu ni ući u Neum, a kamoli izaći...

ZAŠTIĆENI GRAD? Migranti ne mogu ni ući u Neum, a kamoli izaći iz njega

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migranti su pokušali doći u Neum, vjerovatno kako bi se iz jedinog grada u BiH na jadranskoj obali ilegalno prebace dalje u Hrvatsku pa u neku od zemalja zapadne Evrope, ali u tome nisu uspjeli.

Vraćeni su već pri pokušaju ulaska u ovaj turistički gradić, tako da nisu uspjeli ni iskusiti avanturu u koju su se zaputili.

Ispričao je ovo za „Avaz“ Josip Šako, komandir Jedinice Granične policije BiH u Neumu. On kaže da su šanse da Neum postane nova ruta za migrante na putu do Evrope nemoguća misija, piše Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mješovite patrole

– Pojavljivali su se na ovom području ilegalni migranti. Nalazili smo ih u blizini graničnog pojasa i svi su imali iskazan zahtjev za azil. Ali, nije bilo mnogo takvih slučajeva i mi smo ih u kontaktu i saradnji sa Službom za poslove sa strancima sve vratili u unutrašnjost. Vjerujem da migranti na sve načine pokušavaju naći izlaz iz BiH, ali prosto je nemoguće da na bilo koji način prođu preko Neuma – kaže Šako.

On pojašnjava da su granični prelazi, a i more, 24 sata pod budnim okom graničara i bosanskohercegovačke i hrvatske policije.

Potvrđuje i informacije da zarad bolje zaštite s obje strane granice postoje mješovite policijske patrole, ali da one nisu formirane kao rezultat posljednjih nagađanja da bi se u Neum mogle sliti na hiljade migranata.

– Imamo izuzetnu saradnju s policijskim stanicama u Metkoviću i Stonu te pomorskom policijom u Pločama. Naši kontakti su stalni i početkom svakog mjeseca pravimo plan mješovitih policijskih ophodnji s obje strane granice. Upravo ovih dana imamo u ophodnjama prema Hutovu hrvatskih policajaca, a tako s druge strane u određenim ophodnjama ima i naših policajaca – ističe Šako.

On naglašava da se 24 sata nadzire i granica duga 22 kilometra duž obale, za šta je Granična policija opremljena najsavremenijim plovilima. U patroli morskom granicom jednim od brodova GPBiH, s komandirom Šakom i kormilarima Marinkom Glavnićem i Josipom Butiganom, bila je i ekipa „Avaza“.

Morska granica

Uz detaljna pojašnjenja koja svjedoče o dobroj kontroli i nadzoru kako u Neumskom zaljevu, dugom šest i širokom oko 1,2 kilometra, u pratnji naše policije odvezli smo se do tačke razgraničenja bh. i hrvatskog mora s koje se vide i dijelovi postavljene konstrukcije za gradnju Pelješkog mosta.

Glavnić: Kormilar jedinice GP Neum

– Na brodu smo 24 sata dnevno. Dežurni policajac, koji je i kormilar, upravlja brodom. U slučaju do nekog incidente, da li ilegalnog ulaska ili pokušaja izlaska, odmah patrolni brod izlazi na lice mjesta. Prosto je nemoguće da se izađe odavde i da se uđe bez kontrole, jer osim našeg nadzora i kontrole, hrvatska policija ima radare postavljene na graničnim prelazima koji snimaju akvatorijum i odmah nas obavještavaju je li neko ušao ili izašao – ispričao  je Šako, dodajući da su kažnjavali one koji, na primjer, unajme čamac  u Hrvatskoj, a ne ispoštuju procedure za ulazak morem na teritoriju zemlje – navode iz Granične policije.

Inače, obaveza svih osoba koje upravljaju brodovima je da se prilikom ulaska na teritoriju BiH jave Lučkoj kapetaniji i Graničnoj policiji

Nedostatak kadra problem je koji muči Graničnu policiju, pa tako i njenu jedinicu u Neumu.

– Ali, snalazimo se i uprkos svemu, spremni smo odgovoriti na sve izazove s kojima se suočavamo – kaže Šako.

ASHA prodaja vozila