Početna Prijedorski region Zasjedao Štab za vanredne situacije grada Prijedora

Zasjedao Štab za vanredne situacije grada Prijedora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 22. sjednici Štaba za vanredne situacije Grada Prijedor konstatovano je da je epidemiološka situacija u Prijedoru, u odnosu na prethodni period, zadovoljavajuća. Broj pacijenata koji se u bolnici “Dr Mladen Stojanović” na kovid odjeljenju liječi od oboljenja uzrokovanih virusom korona je 34. Smrtnost je i dalje značajna, što potvrđuje podatak da je u posljednja 24 časa preminulo troje pacijenata. Radi se o pacijentima starije životne dobi koji su imali i druge zdravstvene probleme.
Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor je potvrđeno da je trenutni broj lica zaraženih virusom korna 70. Testiranja na prisustvo virusa korona se rade redovno, i potvrđeno je da u posljednja dva dana nema pozitivnih rezultata.
Inspekcijski nadzori i nadzori i kontrole policije i komunalne policije su pojačane od otvaranj ugostiteljskih objekata i fitnes centara. Kontrole su pokazale visok nivo poštovanja epidemioloških mjera kako od privatnih lica, tako i od strane građana.
U vrtićima nema zaraženih lica i broj djece koji dolaze u vrtić je blizu maksimalnog broja upisanih.
Dezinfekcije javnih ustanova i javnih površina se obavljaju redovno.
Štab za vanredne situacije Grada Prijedor zamoljava i apeluje na pravna lica i građane Prijedora da se tokom predstojećih praznika pridržavaju propisanih epidemioloških mjera kako praznični dani ne bi bili dani širenja zaraze virusa korona i naknadnog povećanja broja pacijenata u prijedorskim zdravstvenim ustanovama.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 28.04.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 70 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1.602 lice oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 106 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 79 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 7.452 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica zbog oboljenja COVID-19 smještena su 34 lica.
2. Dana 23.04.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.83-1/21 kojim se od 26.04.2021. do 10.05.2021. godine zabranjuju:
– sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica,
– sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, proslave, rođendani i sl.),
– organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj hrane i pića na otvorenom i zatvorenom prostoru,
– rad bazenima “wellnes” i spa centrima,
– rad bioskopima.
– U periodu od 26.04.2021. do 10.05.2021. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22:00 časa:
a) svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili uključujući objekte u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i dr.)
b) Priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi,kazina, tombole i dr.).
– Ovim Zaključkom je utvrđena i obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru kao i obaveza pridržavanja zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra. Takođe su ovim zaključkom donesene i sljedeće mjere:
– Od 23.04.2021.godine dozvoljava se rad skijalištima i skijaškim centrima,
– od 26.04.2021. do 10 .05.2021. godine u periodu od 22:00 do 06:00 zabranjuje se svim privrednim subjektima prodaja alkoholnih pića,
– od 26.04.2021. do 10.05.2021. godine u periodu od 22,00 do 06,00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šaltera,
– od 26.04.2021. do 10.05.2021. godine u autobusima kojim se obavlja prevoz lica u međugradskom drumskom saobraćaju broj lica koja se prevoze ne može biti veći od broja registrovanih mjesta za sjedenje, dok u autobusima u kojma se obavlja prevoz lica u gradskom i prigradskom saobraćaju popunjenost autobusa ne može biti veća od 50% kapaciteta autobusa (mjesta za stajanje i mjesta za sjedenje).
– 0d 26.04.2021. do 10.05.2021. godine dozvoljava se organizovanje rekreativne i trenažne aktivnosti sportskih aktivnosti i sportista u grupama do 30 lica kao i profesionalne takmičarske aktivnosti bez prisutstva publike ili drugih lica koja nisu akreditovana od strane organizatora.
3. Dana Dana 26.04.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.84-1/21 kojim se zaključak br 83-1/21 od 23.04.2021. godine mijenja tako da se “dozvoljavaju organizovane rekreativne i trenažne aktivnosti sportskih organizacija u grupama do 30 lica kao i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista koji sportska takmičenja obavljaju na otvorenom (atletika, auto i moto sport, vazduhoplovni sportovi, biciklizam, fudbal, kajak, rafting, planinarstvo,sportovi podvodnih aktivnosti, smučanje, sportski ribolov, veslanje, streličarstvo, tenis i konjički sportovi) te profesionalne takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista koji takmičenja obavljaju u zatvorenom, bez prisutatva publike ili drugih lica koja nisu akreditovana od strane organizatora”.
4. Dana 20.04, 21.04. i 22.04.2021. godine od strane JZU Doma zdravlja Prijedor u Sportskoj dvorani “Mladost” izvršena revakcinacija 1205 lica starijih od 65 godina.
5. Dana 26.04.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.84-2/21 o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvanim ustanovam, kojim se JZU Dom zdravlja Prijedor dodjeljuju značajne količine zaštitne opreme (maske, kape, kaljače i rukavice).
6. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije. Mjere donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije prema izvještajima nadzornih i kontrolnih organa dobro se poštuju na području grada Prijedora.
Naredbe, zaduženja i preporuke
1. Obavezuju se svi subjekti i sva pravna i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 83 -1/2 donesenog 23.04.2021. godine kao i zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 84-1/21 od 26.04.2021. godine.
2. Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.
3. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS u vrijeme predstojećih praznika intenziviraju kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije. Posebno je potrebno pojačati kontrolu pridržavanja epidemioloških mjera na mjestima većeg okupljanja stanovništva.
Kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera zabrane i ograničenja kao i poštivanja mjera zaštite i sprečavanja pojave i širenja novog virusa korona vršiti putem zajedničkih kontrolnih tijela koja čine pripadnici Policijske uprave Prijedor, Odsjeka komunallne policije i Odsjeka za inspekcijske poslove Gradske uprave Prijedor.
4. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se prilkom obilježavanja predstojećih praznika pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju (do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.
5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa korona i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-22/21
Datum: 28.04.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović

prijedorgrad.org