Početna Prijedorski region Zasjedao Štab za vanredne situacije

Zasjedao Štab za vanredne situacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije konstatovano je da epidemiološka situacija u gradu Prijedoru stabilna.
Iz Higijensko-epidemiološke službe saopšteno je da je u kućnoj izolaciji 87 lica , da je iz zdravstvenog nadzora izašlo 7544, da je ukupan broj pozitivnih lica 71 , da je oporavljenih 1637 i broj preminulih 108 lica.
Potvrđeno je da za protekle dane praznika nije bilo mnogo zahtjeva za testiranje što znači da se smanjuje broj zaraženih i može se konstatovati da je stabilna epidemiološka situacija.
Broj pacijenata koji se u bolnici “Dr Mladen Stojanović” na kovid odjeljenju liječi od oboljenja uzrokovanih virusom korona je 43.
Iz PU Prijedor konstatovano je da su se građani Prijedora tokom praznika pridržavali mjera i bili disciplinovani, kao i da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, nije bilo težih incidenata.
Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Prijedor je tokom praznika izvršila 7 različitih intervencija, na sve pozive se uredno odgovara.
Komunalna policija je u periodu između dvije sjednice štaba izvršila 202 kontrole poštovanja propisane mjere kućne izolacije, na osnovu kojih se može konstatovati da se sva lica pridržavaju mjera. U proteklih 20 dana uručen je 1 prekršajni nalog zbog kršenja kućne izolacije.
Što se tiče inspekcijskog nadzora, redovan je. Praznici su protekli uredno, u superviziji je bila i republička inspekcija, nije bilo primjedbi na rad gradske inspekcije. Što se tiče tržnih centara, poštuju se propisi, vrši se dezinfekcija, staraju se o distanci i dozvoljenom broju ljudi koji mogu biti u tržnom centru.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 04.05.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 71 lice sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1637 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 108 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom-u kućnoj izolaciji je 87 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 7544 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica zbog oboljenja COVID -19 smještena su 43 lica.
2. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije. Mjere donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije prema izvještajima nadzornih i kontrolnih organa dobro se poštuju na području grada Prijedora.
Naredbe, zaduženja i preporuke
1. Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost na području grada Prijedora da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.
2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova intenziviraju kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije. Posebno je potrebno kontinuirano vršiti kontrolu pridržavanja epidemioloških mjera na mjestima većeg okupljanja stanovništva.
Kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera zabrane i ograničenja, kao i poštovanja mjera zaštite i sprečavanja pojave i širenja novog virusa korona vršiti putem zajedničkih kontrolnih tijela koja čine pripadnici Policijske uprave Prijedor, Odsjeka komunallne policije i Odsjeka za inspekcijske poslove Gradske uprave Prijedor.
3. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, da nastupajuće vjerske praznika obilježavaju samo u krugu porodice, da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju (do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.
4. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa korona i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-23/21
Datum: 04.05.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović

prijedorgrad.org