Početna Prijedorski region Zasjedao Štab za vanredne situacije

Zasjedao Štab za vanredne situacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 18. sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije koja je danas održana u Prijedoru konstatovano je da nema značajnijeg pomaka kada je u pitanju epidemiološka situacija u Prijedoru. Prijedorska bolnica, koja je ujedno i regionalna bolnica, trenutno na kovid odjeljenju liječi 68 pacijenata, od kojih je 38 iz Prijedora, 20 iz Novog Grada i 10 iz Kozarske Dubice. Svi pacijenti imaju težu ili tešku kliničku sliku bolesti koja u većini zahtjeva kiseoničku podršku. Zabrinjavajući je broj pacijenata iz okolnih opština obzirom na njihov broj stanovnika. Otvaranje dnevnih bolnica u domovima zdravlja bi trebalo rasteretiti prijedorsku bolnicu kada je u pitanju briga o ležećim pacijentima.
Inspekcijski nadzori i kontrole policije i komunalne policije su redovne, te od prošle sjednice Štaba u ponedjeljak, nisu zabilježeni prekršaji niti nepoštivanje emidemioloških mjera. Otvaranje ugostiteljskih objekata i fitnes centara pojačava kontrole i nadzor navedenih organa.
Dezinfekcija javnih površina i šetališta će biti obavljena čim se za to ostvare vremenski uslovi.
U susret otvaranju ugostiteljskih objekata i fitnes centara apelovano je na građane i pravna lica da se pridržavaju mjera za sprečavanje širenja virusa korona.
Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor obavještavaju građane koji su primili prvu komponentu vakcine Sputnjik V da će se revakcinacija, koja slijedi 21 dan nakon vakcinacije, obaviti prema istoj satnici kao i kada je bila vakcinacija te da neće biti posebnog pozivanja građana.

Komandant Štaba

Dalibor Pavlović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 08.04.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 118 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1.426 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 97 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 167 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 6.979 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica zbog oboljenja COVID -19 smješteno je 68 lica od kojih je 38 lica iz Prijedora, 20 lica iz Novog Grada i 10 lica iz Kozarske Dubice.
2. Dana 06.04.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.79-1/21 kojim se od 08.04.2021. do 12.04.2021. godine zabranjuju:
– sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica,
– sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani i sl.),
– organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj hrane i pića na otvorenom i zatvorenom prostoru,
– rad bazenima “wellnes” i spa centrima,
– rad skijalištima i skijaškim centrima,
– rad priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole,
– aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumjevaju istovremeno prisutstvo više lica u istom prostoru (pozoršta ,bioskopi, muzeji, galerije).
– U periodu od 08.04.2021. do 15.04.2021. godine ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i dr.) od 06:00 do 22:00 časova, strogo poštujući uputstva JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.
– Ovim zaključkom se od 08.04.2021. godine obustavlja vaspitno obrazovni rad u prostorijama osnovnih škola za učenike od šestog do devetog razreda, kao i srednjih škola i univerziteta i ustanova za obrazovanje odraslih u Republici Srpskoj uz obavezu organizovanja nastave na daljinu korištenjem sredstava elekrtonske komunikacije.
– Ovim Zaključkom je utvrđena i obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru kao i obaveza pridržavanja zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra. Takođe su ovim zaključkom donesene i sljedeće mjere:
– od 08.04.2021. do 15.04.2021. godine zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim subjektima u periodu od 22,00 do 06,00 časova,
– od 08.04.2021. do 15.04.2021. godine u periodu od 22,00 do 06,00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šaltera,
– od 08.04.2021. do 15.04.2021. godine u autobusima kojim se obavlja prevoz lica u drumskom saobraćaju broj lica koja se prevoze ne može biti veći od broja registrovanih mjesta za sjedenje.
3. Dana 06.04.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.79-2/21 kojim se uređuje organizovanje procesa rada i angažovanje lica zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske.
4. Kontrola i nadzor nad sprovođenjem mjera zaštite i mjera za sprečavanje širenja virusa korona donesenih od strane Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije odvija se kontinuirano i efikasno od strane zajedničkog kontrolnog tima koje čine predstavnici Policijske uprave Prijedor, Odsjeka za inspekcijske poslove Gradske uprave Prijedor i Odsjeka komunalne policije Gradske uprave Prijedor.
5. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije. Mjere donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situcije prema izvještajima nadzornih i kontrolnih organa dobro se poštuju na području grada Prijedora.

Naredbe, zaduženja i preporuke
1. Obavezuju se svi subjekti i sva pravna i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 79 -1/2 donesenog 06.04.2021. godine.
2. Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.
3. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno u skladu sa obavezujućom instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave vrše kontinuiran i povećan broj kontrola i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije. Posebno je potrebno pojačati kontrolu pridržavanja epidemioloških mjera na mjestima javnog okupljanja stanovništva.
Kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera zabrane i ograničenja kao i poštivanja mjera zaštite i sprečavanja pojave i širenja novog virusa korona vršiti putem zajedničkih kontrolnih tijela koja čine pripadnici Policijske uprave Prijedor, Odsjeka komunallne policije i Odsjeka za inspekcijske poslove Gradske uprave Prijedor.
4. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju (do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.
5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa korona i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-18/21
Datum: 08.04.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila