Početna Vijesti Zamka na granici, kazne i do 1.200 eura

Zamka na granici, kazne i do 1.200 eura

Austrijski automobilski klub (ÖAMTC) upozorava Austrijance na novu zamku pri povratku iz Hrvatske preko Slovenije.

Neki putnici su već morali platiti velike kazne. Kako prenosi austrijski portal Heute, austrijski saobraćajni stručnjaci upozoravaju sve koji se sa odmora u Hrvatskoj vraćaju preko Slovenije u Austriju da pripaze kuda voze i preko kojih graničnih prelaza prelaze iz Hrvatske u Sloveniju.

Na primjeru onih koji su dobili kazne, iz ÖAMTC-a upozoravaju svoje članove kako nakon prelaska granice iz Hrvatske u Sloveniji postoji “nova kaznena zamka”, piše Fenix-magazin.

Ta zamka odnosi se na putnike vozila koja ne prelaze službeni granični prelaz već u Sloveniju ulaze sporednim, takozvanim seoskim putevima. Oni koji tim sporednim putevima pređu iz Hrvatske u Sloveniji, Slovenci kažnjavaju kaznama od 400 do 1.200 evra za svaku osobu u vozilu.

“Kazna je 400 evra po putovanju”, naslov je na portalu Heute koji prenosi upozorenje ÖAMTC-a svojim članovima.

U tekstu se takođe navodi kako je slovenačkim zakonom predviđa novčanu kaznu do 1.200 eura po osobi za nezakonit prelazak slovenačke granice. Objašnjavajući te novčane kazne, ÖAMTC-ova advokat Verena Pronebner navodi kako slovenačka policija piše kazne jer se tim putevima mogu služiti jedino Slovenci koji tamo stanuju.

“Čak i ako želite izbjeći klasične granične prelaze zbog rizika od gužvi, svakako biste trebali koristiti međunarodne granične prelaza iz Hrvatske u Sloveniju”, izjavila je advokatica.

Nekoliko Austrijanaca, kako prenosi austrijski portal Heute, je već dobili visoke kazne te su se za savjet obratili i sve prijavili svom ÖAMTC-u.

Oni navode kako put kojom su ušli u Sloveniju nije bio blokiran, niti je bio označena putokazima koji zabranjuju saobraćaj. Ali, svi koje je tako zaustavila slovenačka policija su dobili kaznu za “nezakonit prelazak vanjske granice Šengena”.

ÖAMTC-u stoga upozorava svoje članove koji, kako bi izbjegli gužvu na glavnim graničnim prelazima u Sloveniju ulaze sporednim putevima, da to ne više ne čine. Slovenačka policija takve zaustavlja i “suočava s optužbama za ilegalni ulazak u Sloveniju”.

(Večernji list)