Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević organizovao je danas prijem za veterane Fudbalskog kluba ” Rudar Prijedor”, članove ekipe koja je 1995.godine odigrala čuveno finale Kupa Republike Srpske sa banjalučkim ” Borcem”.

Član te generacije Fudbalskog kluba ” Rudar” Stojan Janjetović pojasnio je da su prijedorski fudbaleri u dvije utakmice poraženi u ukupnom rezulatu / 3:2 u Banja Luci i 2:2 u Prijedoru/.
” Prva utakmica je bila 16.decembra na gradskom stadionu u Prijedoru i na tom fudbalskom spektaklu koji je do sada neviđen na ovim prostorima skupljeno je preko 30.000 gledalaca. Jer je to bila prva poslijeratna utakmica i prva utakmica novoformiranog kluba `Rudar-Prijedor` koji je nastao integracijom dva kluba 1992.godine”, rekao je Janjetović.
Najmlađi član ove najtrofejnije “Rudareve” generacije Slaviša Kralj pozdravio je ovaj današnji prijem i ideju snimatelja Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Nedeljka Lajšića da u narednom periodu snimi jedan dokumentarni film povodom tog događaja koji je , kako je istakao, ostao upamćen kod svih ljubitelja fudbala.
” To je stvarno bio jedan događaj koji do danas nije ponovljen. Odigrano je od tada još 25 kupova međutim ni jedan nije bio tog karaktera i tog nivoa”, rekao je Kralj.
Snimatelj Nedeljko Lajšić je najavio da kreće u realizaciju dokumentarnog filma ” Više od igre”.
” Ovo je priča o toj utakmici koja nije samo priča o fudbalu nego i o emociji i slobodno mogu reći da ni jedna fudbalska utakmica od 1995.godine do sada nije izazvala takvu emociju i mislim da će ovaj film pokazati ne samo nama nego i generacijama koej dolaze odnose prema `Rudaru` i šta je to ljubav pema voljenom klubu”, istakao je Lajšić.
Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević je obraćajući se novinarima nakon prijema istakao da je ovaj posao koji obavlja stresan, ali da ovaj današnji susret sa sportistima pokazuje da ponekad zna biti i lijep.
” Hvala igračima iz te legendarne generacije 1995.godine i ja sam bio na toj utakmici koje smo se danas prisjetili i to je bila moja prva utakmica koju sam gledao na našem stadionu”, rekao je Kovačević.
On je pozdravio ideju da se o tom sportskom događaju snimi i dokumentarni film te da Gradska uprava Prijedor stoji na raspolaganju za sve što bude prebalo da se taj projekat uspješno realizuje.
” A kako gledamo u prošlost, tako gledamo i budućnost i danas smo pričali o infrastrukturi te mogu da najavim da smo uspješno realizovali priču oko kredita tako da će sve kapitalne investicije biti nama na dnevnom redu , a jedna od tih slijedeće godine je i izgradnja reflektora na gradskom stadionu za šta se uskoro završava projekat, a uskoro ćemo imati i idejno rješenje”, rekao je Kovačević.
On je izrazio nadu da će do maja, kada bi FK ” Rudar Prijedor” treba da dobije licencu za nastavak takmičenja u Premijer ligi, početi i realizacija ovog projekta.
” Za te namjene je u gradskom budžetu izdvojeno 800.000 KM i da li će to biti dovoljno ili ćemo morati povećati tu stavku videćemo, a poboljšaćemo tu infrastrukturu izgradnjom i jednog pomoćnog terena pa možda onda i hibrid glavni teren”, poručio je Kovačević.
On je dodao da je onda ostalo da igračima gdje je mlađa generacija ovog kluba napravila iskorak, uvela klub u premijer ligu i da je red da se tu i ostane te da nekih slijedećih sezona možda izađu i u Evropu.

gradprijedor