Početna Biznis Zakerberga je ovaj potez vinuo u sam vrh svjetskog biznisa

Zakerberga je ovaj potez vinuo u sam vrh svjetskog biznisa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što god mislili o Marku Zakerbergu, ne može mu se osporiti poslovna genijalnost i vizionarstvo kada su u pitanju društvene mreže i digitalne tehnologije

Iako pri tome ne treba zaboraviti brojne probleme i kritike zbog načina poslovanja Fejsbuka, kršenja privatnosti i bezbjednosti korisnika, uspio je da izgradi carstvo teško više skoro 550 milijardi dolara, koliko danas vrijedi njegova kompanija, dok je on s gotovo 70 milijardi dolara jedna od najbogatijih osoba na svijetu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njegovih najboljih poteza koji je povukao od osnivanja Fejsbuka i kojim je pokazao svoje vizionarstvo, bila je kupovina Instagrama.

 

Instagram su 2010. pokrenuli Kevin Sistrom i Majk Kriger te je na početku to bila društvena mreža i servis za objavljivanje fotografija koji je tada naročito bio popularan među hipsterima s Eplovim telefonima (na početku je Instagram bio dostupan samo na iPhoneu, ne i na Androidu).

 

Šef Fejsbuka prepoznao je nevjerovatan potencijal te mreže i kupio je za milijardu dolara. Neki su analitičari tada govorili da je Zakerberg bacio novac, a deo njih nije znao kako će Fejsbuk uspeti da monetizuje tu društvenu mrežu.

S vremenom je Instagram stigao na Android, a broj njegovih korisnika rapidno je rastao i prešao milijardu – tokom godina pojavile su se i reklame i influenseri i na Instagramu se počeo okretati veliki novac.

 

Osim Instagrama, Zakerberg je pokušao da kupi još jednu popularnu društvenu mrežu, ali šef Snepčeta Evan Špigel odbio je čak tri milijarde ponuđenih dolara. Šef Fejsbuka kasnije je utjehu pronašao u Votsapu, koji je platio nevjerovatnih 19 milijardi dolara.

 

Dok je biznis s Instagramom cvjetao, njegovim osnivačima Sistromu i Krigeru nije se svidio smijer prema kojem je Zakerberg vukao tu društvenu mrežu pa su na kraju obojica napustila kompaniju koju su osnovali. Na nedavnoj konferenciji DealBook koja se održava u Njujorku gostovao je Kevin Sistrom koji je, među inim govorio i o akviziciji Fejsbuka.

 

Na pitanje bi li danas napravio istu stvar i ponovno prodao kompaniju Fejsbuku, odgovorio je: “Kada vam neko ponudio milijardu dolara za kompaniju s 11 ljudi, šta biste napravili?”

 

Dakle, uprkos neslaganjima oko smijera poslovanja i napuštanja Instagrama, Sistrom, a vjerovatno i većina ljudi, ponovno bi izabrali isti put te ne bi propustili, kako se to onda činilo, nevjerovatnu priliku da zarade novac o kojem nikada nisu ni sanjali, piše Zimo.

ASHA prodaja vozila