Početna Biznis Zajednički apel poslodavaca BiH: Negativna politička retorika nanosi velike štete privredi

Zajednički apel poslodavaca BiH: Negativna politička retorika nanosi velike štete privredi

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske pozivaju najviše predstavnike političkih partija i institucije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da učine najveće napore sa ciljem stabilizacije političkih prilika u zemlji.

“Negativna politička retorika kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme nanosi velike štete privredi i negativno utiče na životni standard građana. Nestabilna politička situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da odbija nove investitore, nego uzrokuje povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija. Značajan broj izvozno orijentiranih kompanija susreće se sa problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobijanja novih narudžbi, a kao razlog strani partneri navode političku nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način direktno su ugrožene privredne aktivnosti u zemlji, radna mjesta, ali i javni prihodi”, navodi se u saopštenju.

Zbog svega navedenog, a u interesu privrede i građana, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske uputilo je apel političkim predstavnicima da poduzmu konkretne korake u pravcu stabilizacije političke situacije. Politički predstavnici moraju imati na umu da svojim djelovanjem u pravcu stabiliziranja političke situacije, rade u interesu građana i privrede, navodi se u apelu.

U tom smislu, poslodavci smatraju da je potrebno što prije omogućiti neometano funkcionisanje institucija izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi se omogućilo donošenja odluka i zakona neophodnih za jačanje stabilnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta.

“Pored navedenog, pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da što prije započnu aktivnosti na donošenju ključnih reformskih zakona s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i jačanja ekonomije”, navodi se u saopštenju.