Bosanci i Hercegovci masovno kupuju nekretnine u susjednoj Srbiji, a posebno su zainteresirani za Novi Sad.

 

 

Kako su nam pojasnili iz kompanije „Data Investment“, jedne od vodećih konsultantsko-procjeniteljskih kuća na teritoriji Srbije, Bosanaca u Novom Sadu ima na svakom koraku.

Dobar povrat

– Konkretno u brojkama statistika ne pokazuje koliko je Bosanaca kupilo nekretnine u Srbiji. Činjenica jeste da puno ulažu ovdje, ali nema egzaktnih podataka koji su to iznosi. Crnogorci su pretežno u Beogradu, a Bosanci u Novom Sadu – rekli su nam iz „Data Investmenta“.

Razlog tome je i činjenica da mnogi imaju pravo na dvojno državljanstvo, i srbijansko i bosanskohercegovačko, te s te strane nemaju prepreka da postanu vlasnici nekretnina u Srbiji.

 

– Ako već nisu kupili nekada davno, kupuju sada. Veoma je dobar povrat novca. Mislimo na to da se stan u Novom Sadu može vrlo brzo izdati, velika je potražnja, pa se Bosanci ne libe da kupuju stanove, a potom ih iznajmljuju. Veliko je interesovanje. Često imamo nekoga kome posredujemo u trgovini. Uvijek ima i stanova i ljudi koji bi kupili – rečeno nam je.

Nesigurnost tržišta

Najveća zainteresiranost bila je tokom 2022. godine, uprkos divljanju tržišta s nekretninama i velikom skoku cijena.

– Sada je, usljed nesigurnosti zbog cijena, smanjena zainteresovanost, ali i dalje postoji. Dosta je novogradnje u Novom Sadu. Ali je prvi kvartal ove godine nešto slabiji. Međutim, Bosanci su i investitori i posrednici i agenti za nekretnine, ali i kupci i prodavci – zaključili su iz „Data Investmenta“.

U brojkama:

* 1.580 eura (oko 3.090 KM) po kvadratnom metru prosječna je cijena stana u novogradnji u 2022. godini;

* 1.665 eura (oko 3.256 KM) po kvadratnom metru prosječna je cijena stana u starogradnji u 2022. godini;

* 7.384 stana prodata prošle godine.